Ei lita jente på vei til Norge

Heartworks er både 2 butikker og en håndverksbedrift i Cape Town. Margaret heter hun som startet og eier Heartworks, mens daglig leder heter Papama. Margaret og Papama er teamet som vet om alt som rører seg innen håndverkssektoren i Sør-Afrika, og både jeg og Isandi nyter svært godt av kontaktnettet, innsikten og kunnskapen som Heartworks-damene besitter.

Heartworks mest kjente produkt er teddybjørner. Utrolig forseggjorte teddybjørner med applikasjoner og broderi – som for eksempel disse:

heartworks-teddybear

Teddybjørnene er ikke av det rimeligste slaget – de er virkelige samleobjekter – og noen finere dåps/navnedagsgave finnes vel knapt. En liten anekdote i den sammenheng: Mahatsara, Isandis søsterbedrift i Paris, har solgt teddybjørnene i mange år. Nylig ble sending deres stoppet i fransk toll og samtlige produkter ment for barn ble undersøkt mht CE-godkjenning. Den slags er ikke enkelt når man jobber med håndverk. Heartworks teddybjørner var de eneste som slapp gjennom uten CE-merking – av den enkle grunn at tollmyndighetene mente at de var så fine og eksklusive at de kvalifiserte som kunst, i stedet for leketøy.

Jeg har lenge tenkt at Isandi burde selge disse teddybjørnene, og hadde egentlig planen klar med å bestille nå på nyåret. Men så viste Margaret meg et nytt familiemedlem i den eksklusive kosedyrklubben: Et neshorn. Og med en gang jeg så neshornet, så tenkte jeg: En slik en må Isandis kunder få se! Jeg falt nemlig pladask. Neshornet var opprinnelig laget i afrikanske batikk-stoffer, men jeg ville gjerne ha litt unikt Isandi-preg på neshornet, så jeg gav Margaret noen stoff-rester i blå- og offwhitetoner fra Isandis gjemmer, og så satte Dorcas hos Heartworks i gang med å sy et Isandi-neshorn. Neshornet heter Nelly – jeg synes nemlig at det er ei jente.

Og som teddybjørnen kan hun bevege armer og bein, og hun sitter så flott på egenhånd. Nelly er nå på Cape Town flyplass og flyr til Norge og kundetreff i morgen. Akkurat Nelly er ikke til salgs – hun skal flytte inn på hytta – men jeg har tenkt å ta med meg mange flere stoffrester til Heartworks og få sydd opp flere familiemedlemmer. Så etterhvert kommer det noen i nettbutikken også.

Og så er det jo et alvorlig bakteppe når det gjelder Nelly: Neshornet som art er alvorlig utryddelsestruet, og den ulovlige handelen med selve hornet på neshornet representerer et stort problem i Sør-Afrika. Så langt har ikke sørafrikanske myndigheter klart å få kontroll over snikjakten og den ulovlige eksporten, som foregår i stor stil. Neshorn-kriminaliteten er også nær koblet til annen type alvorlig kriminalitet, som narkotikahandel, trafficking, ulovlig gull- og diamanteksport.

Her ser du noen bilder fra produksjonen av Nelly som Margaret sendte meg i forrige uke – Isandi-kunder vil kjenne igjen både Penduka-broderier og Aissa Dione-veving. Og når Nelly kommer hit skal jeg sørge for at det også kommer et helportrett bilde av henne i all sin prakt. Ei lita kosedyrjente, som bare er til glede – men som i det virkelige livet er truet på livet.

clever use of fabricsdetail doras and the norwegian rhinorhino

Tags: , , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!
%d bloggere liker dette: