På tide med litt tradisjonelt afrikansk håndverk

Dersom jeg hadde vært opptatt av å tjene mye mer penger på salg av Isandi-produkter, (som jeg helt sikkert burde ha vært 🙂 så hadde jeg kjøpt inn mye mer av tradisjonelt afrikansk håndverk. Sånn av type «gamle ting laget i tre». Det selger.

Og opp gjennom Isandi etterhvert lange historie så har jeg solgt mye tradisjonelt afrikansk håndverk. Men nå er det en stund siden. Og grunnen til det? Det er blitt så mye juks i markedet, rett og slett. Det virker å være et ustoppelig marked for sånne ting – små bord, krakker, fat og boller som ser gamle ut. Og da er ikke veien lang til at disse tingene blir masse-produsert. Av pålitelige kilder har jeg hørt at mesteparten av dette såkalte afrikanske faktisk ikke lages lenger i Afrika, produksjonen er flyttet til Indonesia. Billigere på den måten. Så dette er grunnen til at jeg har holdt meg helt unna min vante leverandør for tradisjonelt afrikansk håndverk. Isandi selger ikke ting som ikke er laget i Afrika.

Samtidig er det – heldigvis – blitt en helt annen bevissthet omkring dette med at land og kulturer utarmes fordi tradisjonelt verdifullt håndverk er blitt stjålet eller solgt ut av landet. Det er mange gjenstander i europeiske museer og privatsamlinger som burde ha vært et annet sted.

Så kanskje det er helt greit med ikke fullt så ekte afrikansk håndverk, når alt kommer til alt? Jeg har konkludert som så at det er helt i orden med litt masseproduksjon, men det må være laget i Afrika. Og nå har jeg funnet noen som gjør nettopp det – det er ikke akkurat masseproduksjon, til det er de for små, men de later ikke som om det de selger er hentet fra de dype skoger eller vide sletter på det afrikanske kontinentet. Tvert i mot, det er laget på et verksted i Johannesburg. Av dyktige håndverkere, selvfølgelig – de aller fleste av dem med bakgrunn fra kulturene der de originale gjenstandene oppstod. Treverket som brukes er stort sett jakaranda-tre, som er et fremmed og svært vannkrevende treslag i Sør-Afrika og derfor uønsket, sine vakre blå blomster til tross.

Så det er på en måte ingenting spesielt eksotisk med disse gjenstandene. Men de er allikevel genuine og ekte, av høy håndverkskvalitet – og så fine!! Og deres historie tåler dagens lys.

Her ser du et par bilder – og snart kommer produktene i nettbutikken.

Tags: ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!