Shwe-Shwe Poppis – Malebese

Gjennom Isandis kontakter og arbeid i Johannesburg-regionen fikk vi i 2004 en konkret utfordring fra organisasjonen ACFS – African Children’s Feeding Scheme – om å bidra til å skaffe inntektsgivende arbeid for bestemødrene knyttet til ACFS.

ACFS ble startet i 1945 av den legendariske anti-apartheidpresten Trevor Huddleston – med det formål å skaffe mat til underernærte barn i Soweto og Alexandra township. Behovet for matutdeling har ikke minsket siden oppstarten for 60 år siden – det tvert i mot øker, særlig på grunn av hiv/aids. I dag står ACFS for utdeling av mat til over 27.000 barn hver dag, ved hjelp av en imponerende desentralisert og effektiv organisasjonsstruktur.

Hiv/aids-epidemien har medført at mange barn blir foreldreløse, og forsørgeransvaret overtas enten av bestemødre eller andre slektninger, eller at barna rett og slett blir overlatt til seg selv, såkalte ”child headed households”.

ACFS er svært engasjert i denne utfordringen og tok kontakt med Isandi for å se om vi sammen kunne finne produkter som bestemødrene kunne tjene penger på å lage. Som ACFS sier: Disse stolte kvinnene har alltid satt sin ære i å forsørge sin familie, men i motsetning til hva seniorfasen i livet betyr for de fleste av oss – nå skal man hvile og andre skal sørge for deg – så har disse beste-mødrene det helt motsatt ved at de igjen får forsørgeransvar for små barn.

Bestemødrene ønsker ikke å motta almisser for å klare sitt forsørger-ansvar, men ønsker å kunne bidra og bli verdsatt økonomisk for ærlig arbeid.

Malebese betyr melk, og er navnet ACFS går under på folkemunne i lokalmiljøene der organisasjonen opererer. Malebese var derfor et naturlig navn for samarbeidet mellom Isandi og ACFS. Drivkreftene bak Malebese er den unge sørafrikanske designeren Wandile Solombela og hans mentor Sue Smirin.

Det fokuseres på tekstilbaserte produkter som har et eget særpreg med en definitiv afrikansk touch. Mest kjent så langt er Shwe-Shwe Poppis – dukkene som er basert på tegninger fra barn tilknyttet ACFS sin barnehage i Zola-bydelen i Soweto, og oppkalt etter sine unge designere. De norske kunstnerne Gro Mukta Holter og Franz Schmidt, sammen med Wandile Solombela, utviklet dukkene i 2006. Produktene lever i dag i beste velgående, som et resultat av de fantastiske ressursene i nærmiljøet, bestemødrenes sømkompetanse, sørafrikansk tekstiltradisjon – og barnehagebarnas kreativitet! Det er nå 10 personer i Zola-bydelen som har produksjon av Shwe-Shwe Poppis som sitt levebrød, og gruppa er forstatt ledet av Wandile. Det er ikke så mange av de opprinnelige bestemødrene som fortsatt er med, nå er det unge mødre som utfører håndverket. Like viktig som disse arbeidsplassene var opprettelsen av SSP Trust, en stiftelse som sikrer at deler av inntektene fra salget av Shwe-Shwe Poppis bidrar til å sikre SSP-barna og andre barn som ACFS jobber med, en bedre framtid.

Du leser mer om Shwe-Shwe Poppis på deres nettside: www.shweshwepoppis.com

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!