Ardmore Ceramics and Design Collection

wonderboy

Det er ikke veldig vanlig at lokale håndverksinitiativ ender opp med å komme på auksjonshuset Christie’s liste over ‘modern days collectables’. Ardmore Ceramics, oppkalt etter farmen med samme navn, er på den lista.

Ardmore-farmen ligger ved foten av Drakensberg-fjellene i KwaZulu Natal, og det var her Ardmore Ceramics startet i 1985, da Fée Halsted og Bonnie Ntshalintshali sammen begynte å utvikle en helt særegen keramisk stil. Fée og Bonnie kom fra helt ulike bakgrunner. Fée hadde avsluttet sin mastergrad i Fine Art, Bonnie var datter av hushjelpen på Ardmore, farmen til Fées foreldre, og på grunn av polio kunne hun ikke jobbe på åkrene. Men Bonnie hadde et kunstnerisk talent som Fée, med sin bakgrunn som kunstlærer, observerte, og sammen la de to unge kvinnene grunnlaget for det som nå, 25 år seinere, er et verdensberømt kunstnerkollektiv.

NN822U

I dag arbeider mer enn 40 kunstnere hos Ardmore, alle fra lokalområdet. Ardmore fører en åpen dør-politikk og lar alle som ønsker det få prøve seg som Ardmore-keramikere. Hver gjenstand som lages blir kreditert opphavspersonene – ofte 2 eller 3  per gjenstand; en eller to som lager selve gjenstanden, og en eller to som maler og dekorerer. Pris er avhengig av dyktighet, stil og markedsappell – som for de fleste kunstnere her i verden. Inntekten til Ardmore-kunstnerne er således avhengig av om gjenstandene blir solgt, og sånn sett skiller de seg lite ut fra andre kunstner-kollektiver i verden.

Ardmore Ceramics representerer en overdådig barokk stil, som er helt særegen – og ingenting likner. Kunstgjenstandene kombinerer mytologi, hverdagsliv og hendelser, lokale som internasjonale, alt med røtter i zulukulturen. Og alt med en fargebruk og vektlegging på detaljer som er helt eksepsjonell. Og som gjør at du aldri blir lei av å betrakte gjenstandene, og de får deg alltid i godt humør!  Også selve keramikk-teknikken var i sin tid særegen hos Ardmore: terracotta-keramikk som ble malt med plaka-maling, skokrem og keramisk maling tiltenkt ovner, og gjerne litt lim og kitt, dersom det trengtes.  Først seinere begynte Ardmore å bruke “vanlig” amaco-maling og transparant glasering, og det var da de fantastiske fargedetaljene virkelig kom til sin rett.

I forbindelse med sørafrikanske statsbesøk er Ardmore-keramikk en svært mye brukt gave, og ryktene sier at de aller fleste presidentpalass og kongehus her i verden har en eller flere Ardmore-gjenstander, ikke bare på grunn av at de er gitt som gaver fra sørafrikanske ledere, men fordi de er store samleobjekter i seg selv.

Ardmore finnes i mange permanente kunstsamlinger, særlig i USA og i England, og Ardmore har til og med et eget museum i Sør-Afrika, som er oppkalt etter Bonnie, til minne om hushjelp-datteren som var med å startet Ardmore Ceramics, men som så tragisk døde i 1999.

ARD-wonderboywisdomJeg har fulgt Ardmore i mange år, og beundret og moret meg over de fantastiske surrealistiske gjenstandene, som er så annerledes enn alt annet. Og jeg har selvfølgelig lurt veldig på om Ardmore kunne være noe for Isandi, for egentlig er de jo et typisk Isandi-produkt – annerledes, av høy kvalitet og med det “lille ekstra” i form av humor. Men svaret har vært nei. Litt på grunn av pris – dette er galleripriser på høyt nivå, og Isandi er ikke et galleri – men mest på grunn av selve stilen, som ikke akkurat kan sies å være skandinavisk. Isandi kunne kanskje solgt en eller to Ardmore-gjenstander i året, og det ville være vanskelig, reint moralsk, å late overfor Ardmore som noe annet…….

Men så, i 2010 introduserte Ardmore sin Design Collection. Bakgrunnen for dette var at en av Ardmores største kunstnere -Wonderboy Nxumalo – døde av aids, og Ardmore søkte å finne en måte å fortsatt kunne støtte økonomisk de personene Wonderboy hadde ansvaret for, først og fremst hans mor. Svaret ble å utvikle en egen tekstil basert på hans malte keramikk-motiver, der en viss andel av inntektene gikk til Wonderboy’s mor, og en viss andel av inntektene gikk til et fond for foreldreløse barn i lokalsamfunnet rundt. Wonderboy dekorerte sine keramikk-gjenstander med sitater om kjærlighet og hiv/aids – og her ser du tekstilet utviklet basert på dette – kalt Wonderboy Wisdom. Det er trykket på lin, og finnes i ulike motiv-størrelser.

ARD-qalakabusha-sofa

 

Seinere har tekstilserien blitt utvidet, og også til å omfatte blant annet puter, og en sofa – -Qalakabusha – laget i et begrenset antall på 40 – og var finalist i konkurransen  ‘most beautiful objet in South Africa’ i 2011.

 

Her ser du et bilde av ulike tekstiler fra Ardmore Design Collection.

IMG_8214a-560x312

Og disse tekstilene var noe for Isandi! Og da Ardmore i begynnelsen av 2013 introduserte sine tradisjonelle afrikanske krakker, trukket i Ardmore-stoffene, så var det helt klart at dette var noe selv det ‘ vanskelige’ norske markedet kunne like! Design Collection-gjenstandene har også den fordelen, i et lokalsamfunnsperspektiv, at de skaper arbeidsplasser også for personer som ikke har de talentene som trenges til å kunne generere inntekt som rein Ardmore-kunstner.

ARD-batonka-crocoResultatet var at i april 2013 kom de første Ardmore-gjenstandene til Norge – puter og krakker. Samme høsten kom 4 eksemplarer av Ardmores Ebony middagsservise-sett.

Ardmore er altså annerledes enn alt annet. Og så kan man lure – hvordan er det mulig at et fattig lokalsamfunn kan fostre så mange kunstnere i verdensklasse? Er det grunnet zulukulturens rike håndverkstradisjoner, som tross fattigdom, hiv/aids og marginalisering, fortsatt er bevart i enkeltpersoner, eller er det grunnet en helt eksepsjonell metode som gjør at kreative og kunstneriske talenter i enkeltpersoner blir utviklet, i en kollektiv kontekst? Mulig svaret er en kombinasjon, og det er ikke for ingenting at Ardmores eget slagord er en oversettelse av det sørafrikanske begrepet ‘ubuntu’ – ‘jeg er på grunn av de andre’. Og helt sikkert er det at Ardmore og deres måte å arbeide på er en enorm inspirasjon, ikke bare i Sør-Afrika, men over hele verden. Og helt sikkert blant mange av Isandis kunder også.

Du leser og ser mer fra Ardmore her: www.ardmoreceramics.co.za

Og dersom du ser noe på Ardmores hjemmeside av deres verdensberømte keramikk som du kunne tenke deg – hjemmesiden oppdateres stadig – så er de også fullt mulig å kjøpe. Prisen blir i norske kroner omtrent som den som er angitt i Rand, inklusive frakt og import til Norge. Ta kontakt med Isandi på skjemaet nedenfor, dersom du vil ha en konkret pris på en av gjenstandene!

[gravityform id=”1″ name=”Kontakt Isandi”]

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!