Strutseegg

Telysestakene fra Siyazisiza har vært en kunde-favoritt hos Isandi i mange år. Og det er ikke det minste rart – et mer vakkert og ærlig produkt skal man lete lenge etter. Det er noe dypt fascinerende over at en gjenstand – et egg – som er helt og holdent skapt av naturen selv  – kan skapes om til et håndverksprodukt i verdensklasse.

Struts i solnedgang

Ideen er like enkel som den er genial:

1. Man tar et strutseegg og kapper det til i ulike former.

2. Deretter pusser man egget innvendig.

3. – Og så er produktet ferdig.

 

Det er den britiske designeren Julia Leakey som utviklet dette produktet for Siyazisiza i 2002 – og siden har mer enn tusen egg blitt eksportert til Norge. (og som du sikkert skjønner – håndverkskunsten består i selve kappingen – man skal vite hva man gjør for å få det til!)

Bruk av strutseegg er ikke noe nytt i det sørlige Afrika. Den eldste kulturen – San-kulturen – brukte og bruker biter av strutseegg i smykker og ornamentikk, og dette har mange av dagens smykkekunstnere og klesdesignere i regionen videreført og latt seg inspirere av.

Strutseeggene som telysestakene lages av kommer fra Oudtshorn i Karoo – der strutseoppdrett er stor industri. Strutseindustrien gjør bruk av hele dyret – skinn, fjær, bein, egg og kjøtt – og nettopp strutseoppdrett passer godt i slike områder med tørt klima, ettersom strutsen er nøysom og tilpasningsdyktig. En struts veier mellom 90 og 150 kilo, kan bli opptil 2,70 meter høy og leve i 75 år! Hunnstrutsen legger egg en gang per år, mellom 10 og 15 egg. Et strutsegg veier ca. 1,5 kilo og er således verdens største egg – men er relativt sett verdens minste egg i forhold til strutsekyllingens størrelse.

Omelett laget fra ett strutseegg kan visstnok servere 18 personer, og det påstås også at en voksen person kan stå på høykant av egget uten at det knuses (jeg har ikke prøvd….). Myten om at strutsen gjemmer hodet sanden når den blir redd stammer fra Romertiden – og det er en seiglivet myte, for det har visstnok aldri blitt observert at så er tilfelle. Til gjengjeld kan en struts sparke svært hardt, og den løper fort – opptil 80 km i timen!

Her finner du Siyazisiza Trust sin hjemmeside: http://www.siyazisiza.org.za/

Telysholdere av strutseeggTelysholdere av strutseegg

 

 

 

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!