Ronel Jordaan

Ronel Jordaan er en Gauteng-basert tekstilkunstner med filt og toving som spesialområde. Filt og toving tar utgangspunkt i råmaterialet ull som bearbeides om og om igjen ved å væte, gni og forme, slik at fibrene ”låses” i hverandre i et fast materiale. Filt som håndverksmateriale har vært benyttet i århundrer, og oppmuntrer gjennom materialets fleksibilitet til stor kunstnerisk frihet.

Ronel har et svært personlig forhold til sine filtprodukter – som ble skapt som resultat av en fase i livet hvor hun søkte en kontemplativ terapi:

«For meg ble dette med toving en renselsesprosess på flere plan, og jeg ble svært fascinert av filtmaterialets uendelige muligheter og startet med å lage pledd, puter og gardiner i materialet. I 2004 satt jeg hjemme foran peisen og søkte inspirasjon. Peisen min har fullt av småstein rundt seg, og jeg tenkte: Dette er jo en fantastisk produkt for toving! Og det forandret livet mitt.”

Ronels «rullesteiner» i tovet ull har bruksområder som puter, tepper, gardiner, og ikke minst – en helt utrolig puff! «Det ser så skandinavisk ut» – sier mange – og vi er helt enige; farger og form minner om våre kystlandskap – men Ronels inspirasjon er 100% afrikansk.


Fra å være en en-kvinnes bedrift har Ronel nå en fast stab på 12 kvinner, alle opplært av Ronel selv i filt og tovings-teknikken – og Ronel og hennes teams produkter er ettertraktede verden over. Det er noe allment menneskelig over steinformen – uavhengig av alder, kjønn og nasjonalitet kjenner nesten alle mennesker til følelsen av å holde en liten rund stein i hånden. Men det var i Afrika at filt-steinen ble skapt.

For å lese mer kan du besøke Ronels hjemmeside http://www.roneljordaan.com/.

stein-strand

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!