Give It Bag

– både en veske og en aksjonsform!

Den unge tyske legen Philip Rüther hadde sin turnustjeneste i Khayelitsha, township’en utenfor Cape Town, og kom bort i «rubble-bags» – disse grovvevde sekkene i plast, som fungerer som emballasje for matvarer fra hele verden – korn, ris, te, kaffe – og så tenkte han – hva om vi lager en kul veske som bidrar til økt praktisk og resultatorientert bevissthet hos de som bruker den? «Vi vil jo alle bidra til en bedre verden», sier Philip, og GIVE-IT-BAG-ideen er skapt ut i fra filosofien om at hva du gjør, hvordan du tenker og hva du gir, kommer på ulike måter tilbake til deg.

Selve vesken er laget av brukte sekker, med et vattert fôr, som gjør den svært slitesterk og robust. I tillegg er hver veske nummerert, slik at du får din unike utgave.

Idealistene bak GIVE-IT-BAG samarbeider med transportbyrå, matvaredistributører, emballasjeprodusenter designere, web-utviklere og små sømverksteder i Cape Town for å få produsert bag’ene. Det er altså mange hender involvert for å få laget en veske!

Ved siden av å skape arbeidsplasser gjennom re-design, ønsker GIVE-IT-BAG å kunne bidra til en bedre verden også på andre måter. Og dette gjør de ved å fokusere på de «små gjerninger» – de som ikke får overskriftene og utmerkelsene. En del av overskuddet fra GIVE-IT-BAG går til konkrete aksjoner som er med på å bidra til å gjøre verden til et bedre sted for noen. Videoer fra disse aksjonene er lagt ut på YouTube, og også på deres nettside http://www.give-it-bag.com

Så langt hva GIVE-IT-BAG gjør. Og nå er det hva DU kan gjøre:

Du oppfordres til å utføre en god gjerning hver gang du bruker din GIVE-IT-BAG. Og denne gode gjerningen kan være så mangt – alt fra en positiv tanke til et oppmuntrende ord til en du møter, eller et pengebidrag til et veldedig formål, eller å bytte ut den vanlige kaffen med fairtrade kaffe, for eksempel.

Og dersom du vil dele din gode gjerning med andre, så er det på GIVE-IT-BAGs hjemmeside en egen «Good deeds»-side, der du identifiserer deg med ditt veskenummer.

Der får du også inspirasjon til å se hva andre har gjort av gode gjerninger – og kanskje de får inspirasjon av deg!? Du som GIVE-IT-BAG-eier kan her også legge inn linker til organisasjoner, filmer, prosjekter som du mener er med på å gjøre verden til et bedre sted. Med andre ord: Den ultimate aktivist-vesken er her!

I en tid der bistand og solidaritet ofte oppleves fjernt fra folks hverdag både i sør og her i nord, og der de store prosjekter og planer som ikke lykkes får all oppmerksomhet og overskygger alt det positive som skjer i det små, så trenger vi «rett-fram-prosjekter» som GIVE-IT-BAG. For å minne oss om at fattigdoms-bekjempelse handler om mennesker. Og at det er vi mennesker som sitter med nøkkelen.

Berthold Brecht beskriver i et av sine dikt sammenhengen og utfordringene mellom de store problemstillingene og de små konkrete gode gjerningene:

Jeg hører at i New York
på hjørnet mellom 26. gate og Broadway
står det om vinteren hver kveld en mann
og skaffer de husløse som samler seg der
penger han samler inn, så de får plass på herberget.
Men dette forandrer ikke verden.
Dette forbedrer ikke forholdet mellom menneskene.
Dette forkorter ikke utbyttingens tidsalder.
Men noen menn får plass på herberget.
…………………………………………………
(utdrag av diktet «Herberget»,
oversatt av Georg Johannessen )

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!