Afrikansk kunsthåndverk

I alle årene Isandi har holdt på har det vært en liten nisje å skaffe til veie tradisjonelt afrikansk kunsthåndverk til kundene. Det dreier seg om alt fra masker, spesielle tekstiler, spyd, skjold, krukker, fat, skinn (nei, skinn fra kattedyr kan jeg IKKE skaffe….) – til instrumenter.
Jeg handler dette inn fra markedene på mine turer til det sørlige Afrika, og etterhvert har jeg fått et lite nettverk med faste leverandører av disse gjenstandene. Innkjøpene foregår på 2 måter – enten ved at Isandi har fått inn en konkret bestilling på et konkret produkt, der ca. pris er avtalt på forhånd, eller at jeg på min markedsvandring finner noe som fanger min interesse og tenker at dette er det sikkert noen som vil sette pris på å eie…

Hensikten med disse innkjøpene er å både bidra til mer kunnskap i Norge om tradisjonelt afrikansk kunsthåndverk, og til å skaffe våre kunder vakre, unike gjenstander. Dersom du vil bli kontaktet når nye interessante håndverksprodukter er kommet til landet, så send meg en epost via kontaktskjemaet på siden her.

Og dersom du ikke ønsker å stå på noe liste, men har ønske om en spesiell gjenstand, så ta kontakt om denne ene gjenstanden, og jeg skal prøve å hjelpe deg!
Kubaklede puter

KUBAKLEDER

De håndvevde Kuba-teppene kommer fra et område sørøst i Kongo (Kinshasa), og kalles også shoowa. De er laget av fibere fra palmeblader, raffiabast, som først blir vevet, og deretter brodert og knyttet og klippet. Denne knytte/klippe-teknikken gir en fløyelseffekt, som har gitt teppene tilnavnet ”Kasai-fløyel”. En shoowa er rikt dekorert med kompliserte geometriske mønstre, og de små teppene har hatt stor betydning i Kubakulturen; de brukes i seremonielle klesdrakter, og de ble tidligere brukt som betalingsmiddel og medgift.

Ethvert teppe er helt unikt, med mønstre bygget opp av tradisjonelle geometriske figurer vevet etter hukommelsen. Det finnes visstnok 220 ulike Shoowa-mønstre, og det tar lang tid å bli en dyktig vever. De små teppene er svært dekorative, og er et vitnesbyrd om en sterk kultur i det indre Kongo.

Applique, Plaque eller Plake – er opptil 5 meter lange danseskjørt laget og vevd av samme naturmaterialer, men der applikasjoner og broderier er hovedelementene.

For mer informasjon om Shoowa og Kuba-kulturen – ta kontakt!

TONGAKURVER

Tongakurvene er laget fra Ilala palmen, som finnes blant annet i Binga-distriktet i Zimbabwe, der våre kurver kommer fra. Ilala-fibrene blir farget med bark fra Berchemia Discolour – ”Bird Plum”-treet. Hver kurv har individuelt motiv, som skapes av kurvfletteren. Ofte brukes symbolske motiver, inspirert av naturen og livet.

Prosessen fram til ferdig produkt er tidkrevende, og involverer mange ulike steg, ikke minst knyttet til arbeidet med å preparere og farge bast-fiberen som brukes i kurvflettingen:

Først skal palmen skjæres, deretter strimles, så kokes og tørkes. Berchemia-barken skal plukkes og knuses, for deretter å koke sammen med Ilala-palmen, slik at denne farges. Etter dette må Ilala’en igjen tørke før strimlene endelig er klare for å brukes til selve kurvflettingen. Dette kan ta lang tid – avhengig av størrelse og kompleksitet. En stor og kompleks kurv tar det nesten 2 uker å lage.

 

 

 

[gravityform id=»1″ name=»Ta kontakt for mer informasjon om afrikansk kunshåndverk»]

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!