Kanga-stoffer
Kanga-stoffer er rektangulære bomullstoffer, størrelse ca 1,0 x 1,5 meter, med tydelige og grafiske motiver i sterke farger, rammet inn med en bord. Kanga stammer fra Tanzania, og produseres her, og er i henhold til tradisjonen – i allefall en av teoriene – en lokal videreutvikling av lommetørklær som portugisiske handelsmenn brakte med seg.
Etterhvert inkluderte man ordtak og skriftlige beskjeder i kangaene, og på den måten har kangaen oppnådd en viktig status som kommunikasjons-medium og historieforteller. Det er mye lærdom å hente gjennom å ”lese” ulike kangaer – og ikke minst er det fascinerende! Det er mye livsvisdom å hente her, men kangaene har også en sterk politisk rolle – valgkamper og andre viktige hendelser lokalt, som så vel internasjonalt, får alltid sin egen kanga.
Jipe Moyo Utashinda: «Ha ikke frykt i hjertet – du vil vinne»
Du får kangaene i ulike kvaliteter – og derav i ulike prisklasser. De beste lages på ”Friendship Tanzania-China” i Dar es Salaam. Vennskapsfabrikken – FTC – var en gave fra Kinas leder Mao til Tanzanias 1.president Julius Nyere på 70-tallet, og fortsatt i dag produseres de beste kvalitetskangaer her, i god og fargeekte bomull.
Du husker Rafiki i Løvenes Konge? Rafiki betyr venn på swahili, urafiki betyr vennskap.
Til Isandis kundetreff har jeg kjøpt inn en del ”dobbel-kangaer” – de er nemlig fantastiske som sommerduker, som stoff til skjørt eller kjole eller bluse, til puter, til gardiner – eller rett og slett til å bruke slik alle i Tanzania bruker dem: Drapert rundt kroppen på majestetisk vis. Pris på kundetreff for en ”dobbel-kanga”, dvs. ca 3 meter lang: kr. 200,-, inkl. mva.
Jeg har kjøpt stoffene av Gertrude, som har en liten butikk på Mwenge-markedet. Gertrude drar selv til Urafiki og plukker ut kangaer, og for tiden er hun veldig opptatt av at vi mennesker ikke må glemme Gud, så alle kangaene hun selger handler om Gud. Men – i et land der en tredel er kristne, en tredel er muslimer og den siste tredelen er litt sånn forskjellig, så er man veldig pragmatisk mht hvilken religion som er den rette.
Det er den samme Gud, sier Gertrude, som er kristen – og Hassan, sjåføren jeg bruker, og som er muslim, nikker samtykkende. Og han er helt enig i alle budskapene på Gertrudes kangaer. Her er et bilde av Hassan og Gertrude.
Og her er et bilde av noen av kangaene som jeg har kjøpt – hengende på klessnora hjemme i Oslo i dag: