Vondeling Optel Craft

 

I det ubeskrivelig vakre Karoo i Eastern Cape-provinsen – området som ligger «i midten» i Sør-Afrika – ligger landsbyen Vondeling – som består av 24 spredte bosetninger – homesteads – som alle i sin tid ble bygget på grunn av en for lengst nedlagt jernbanestasjon. Her fantes det fortsatt i 2007 ingen elektrisitet, og fortsatt finnes det ingen butikker, kun en kirke, en telefonboks og et skolehus for totalt 24 elever. Vann hentes fra en vannpost og sanitære forhold er svært nøkterne. Det finnes ingen offentlig transport for å komme seg til Willowmore, det nærmeste stedet av en viss størrelse.

Arbeidsløsheten var inntil 2007 på hele 95%, de 5% som hadde inntekt jobbet som gårdsarbeidere på farmer i området. 65% av befolkningen var avhengig av matpakker og hadde ingen inntekt overhodet, mens en tredel mottok sosialstønad – «child support grant» – på R210,- per måned, ca kr. 150,-.

Og det er her – i  det som var et av de mest marginaliserte og neglisjerte lokalsamfunnene i Sør-Afrika – at den vakreste Isandi-julepynten blir laget: Vondeling-englene.

VON-sign-willowmore-banner-web

Isandis samarbeid med Vondeling Optel Craft startet i 2007, da Cape Craft Design Institute spurte om vi ikke kunne se på noen produkter fra en ny gruppe som egentlig ikke tilhørte CCDIs geografiske område, men som hadde flotte produkter og som virkelig trengte å få inn noen større bestillinger – og som ikke minst hadde to dedikert personer, med lang erfaring fra håndverksektoren som ville følge gruppen gjennom tykt og tynt – Gardi Oouthuizen og Hanneli Herselman.

For Isandi var det nok å bare kikke på produktet, og vi forstod med en gang: her var en ny Isandi-klassiker født – Vondeling-englene – strikket i ståltråd og perler. Julesesongen 2007 ble vendepunktet for Vondeling – gjennom håndverksgruppen ble det nå inntekt for 17 personer, og siden den gang har samarbeidet med Isandi blitt betydelig utvidet, og i dag er Vondeling Isandis største leverandør.

Vondeling liten

Vondeling-englene er en vakker historie om at det faktisk er mulig å gjøre noe konkret med fattigdom. Det som måtte til var dedikerte og dyktig produktutviklere, lærere og mentorer – nemlig Gardi og Hanneli. For i Vondeling – dette stedet uten framtid – fantes det mennesker med masse talent og ressurser. Englene fikk disse fram i lyset, bokstavelig talt. I dag driver Vondeling-gruppen sin virksomhet på egen hånd, med Hanneli som mentor når det trengs. Gruppen har også selv tatt ansvar for produktutvikling – alle nye engler fra og med 2010 er det Vondelings egen Violet som har designet.  Gjennom suksessen med engle-produksjonen har sørafrikanske myndigheter vist interesse for dette «stedet uten framtid», og infrastrukturen i landsbyen er nå betydelig oppgradert, selv om det fortsatt er et stykke igjen før man kan kalle boforholdene verdige.  Men det viktigste for Vondeling er at landsbyen definitivt nå er satt på kartet, og menneskene som lever der ikke lenger glemt av storsamfunnet.

Du leser mer om Vondeling på www.vondelingcraft.co.za.

 

Og her holder englefabrikken til:

Sør-Afrika

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!