Streetwires

Ståltråd er antakelig det mest brukte materialet i håndverk fra det sørlige Afrika. Selve materialet og håndverket er ikke unikt for det sørlige Afrika – f.eks er det ikke mange generasjoner siden ”de reisende”, taterne, livnærte seg på å selge bruksgjenstander laget av ståltråd, og fortsatt finnes det spor av dette håndverket også i Norge. Mange av oss har for eksempel en ståltrådvisp i kjøkkenskuffen – selv om de er masseprodusert i dag, så stammer disse fra nettopp taterhåndverket.

Ståltrådkunsten i det sørlige Afrika oppstod blant barn i townships og på landsbygda. Som en kreativ løsning på at de manglet leker, bøyde og formet barna egne versjoner ved bruk av materialer de fant, for eksempel kleshengere i ståltråd, eller ståltråd fra de mange tusen kilometer med gjerder som finnes i Sør-Afrika. Kunstformen ble raskt videreutviklet og er i dag et blomstrende kunstuttrykk med mange «wire artists» som selger sine produkter på gatehjørner og på markeder. Kunstformen har for lengst også har inntatt interiørbutikker og gallerier.

SW-boot-sml

 

I utgangspunktet var ståltrådkunsten kun laget av ståltråd – nå er det mer og mer vanlig å inkludere glassperler, telefontråd og kobbertråd. Isandis ståltrådprodukter kommer stort sett fra Streetwires i Cape Town, et dynamisk firma med mer enn 40 «wire-artists». Streetwires startet i 2000, med 4 ansatte – og tok på seg den enorme utfordringen med å få det nokså turistifiserte og underprisede «gatesalget» til å bli en del av den formelle økonomien. Dette fikk de til ved å satse friskt på eksportmarkedet, med Isandi som en av de første kundene.

SW-lion-headNå snart 15 år seinere er det imponerende å se hva Streetwires har fått til, tatt i betraktning at nettopp deres håndverksuttrykk kan så lett massekopieres i land der produksjonskostnadene og lønnskostnadene er atskillig lavere. Dette skyldes at Streetwires-produktene fortsatt formidler HÅNDVERKETs egenart og kvalitet, og at de rett og slett er veldig gode på produktutvikling! Slik kreativiteten sprenger grenser, det er nesten ikke den idè som ikke kan omsettes til ståltrådkunst. Streetwires omfattende produktvalg er et godt bevis på dette!

Du leser mer på Streetwires sin egen nettside http://www.streetwires.co.za/

 

 

 

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!