Professor Pedro

Ståltrådkunsten – wireart – er noe av det mest genuine folkelige kunstuttrykket du finner i det sørlige Afrika. Det verserer flere historier om bakgrunnen for wireart – noen mener den oppstod på landsbygda, andre mener den oppstod i byene. Men alle synes å være enige om at den ståltrådkunsten vi forbinder det sørlige Afrika med har sin opprinnelse i barne- og ungdomskultur, og at det er gutter som har utviklet håndverket. Historien om township-barna som laget ståltråd-biler fra en enkel kleshenger, fordi de så veldig gjerne ville ha leketøy som hvite barn hadde, er godt kjent.

Etter apartheids fall tok det ikke lang tid fStegosaurusør wireart var å finne på “streetcorners” i de hvite bydelene. I mange år – og fortsatt – er dette en betydelig markedsplass for handels-samkvem mellom svarte produsenter i den uformelle økonomien og hvite kunder i den formelle økonomien.*) Og produktutvalget har utviklet seg fra enkle leketøy til avanserte skulpturer og interiørgjenstander – ofte i kombinasjon med glassperler, og ethvert anerkjent samtidsgalleri i Sør-Afrika vil i dag romme gjenstander med bakgrunn i wireart.

Skal man finne nyskapende ståltrådkunst av høy kvalitet i de store byene i Sør-Afrika så må man oppsøke ”Zimbabwe-corners”. Zimbabwe er kjent for å ha de dyktigste ”wire artists”, men på grunn av økonomiske og politiske forhold har mange av dem flyttet til Sør-Afrika for å forsøke å kunne livnære seg på kunsten sin der. Mange driver med aktiv pendling mellom de to landene – produktene blir ofte laget i Zimbabwe og så transportert over grensen til Sør-Afrika for å selges der til et større og mer kjøpesterkt publikum.

Professor Pedro er en ung eksil-zimbabwer som holder til i Cape Town, og han har et solid navn innen wireart i byen. Det var ikke selve produktene som vekket vår interesse for Professor – ofte lager han det ”alle andre” lager, men han har sin svært personlige signatur med et godt blikk for det skulpturelle. Isandi holder årlige trend-workshoper for våre leverandører i Cape Town – men trend eller ikke trend – det er en som alltid går sine egne veier med henhold til farger og form, og det er Professor. Og derfor oppstår det uvanlige produkter – som f.eks reinsdyr, der perlene er byttet ut med brukte øreplugger fra turistbussene. I utgangspunktet helt feil rødfarge for norsk jul – men allikevel et meget salgsvennlig produkt….

Og lurer du på om han virkelig heter Professor Pedro? Neida, han heter Tichaona, men kunstnernavnet er Professor Pedro. Og hvorfor Professor? Fordi han er en dyktig læremester!

*)formell økonomi reflekteres i et lands statsbudsjett – den uformelle reflekteres ikke. I Sør-Afrika tilhører mer enn 40% av arbeidsfør befolkning (mellom 16 og 65 år) den uformelle økonomien, som forklares av politiske, strukturelle og økonomiske årsaker.

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!