Zizamele Ceramics

ZIZ-protectus-banner

8-19-2011-2-01-20-PMToni Burton heter en energisk dame som etter å ha undervist i keramikk for folk uten formell utdannelse i lokalsamfunnet Kommitjie – en liten by sør for Cape Town –  tok det modige skritt å ta med seg noen av elevene og starte Zizamele Ceramics. Dette var i 2008, og i dag er Zizamele Ceramics et anerkjent keramikkverksted.  Toni uttrykker det slik:

While South Africa has no shortage of extremely talented artists, the challenge lies in finding ways for them to use these raw skills to create a better life and a sustainable income.

Og det var denne utfordringen Toni altså tok fatt i i sitt eget lokalmiljø. Hos Zizamele har keramikerne fått utviklet seg kunstnerisk og personlig, som for eksempel Sisanda Mbana, som to ganger har blitt tildelt utmerkelser for sine arbeider under Ceramics National Exhibition.

Og det er dette personlige uttrykket som gjør at Zizamele i dag er kjent langt utenfor Sør-Afrikas grenser, med sine to ulike produktserier – Protect Us og Zizamele Range, også kalt Sisterhood-serien.

Protect Us var i utgangspunktet ment å være en serie med barneprodukter – eggeglass, bolle, krus – med form og motiver fra noen av Sør-Afrikas truede dyrearter – elefant, neshorn, blåsvale og elvekanin. Som alle små menneskebarn trenger også alle disse små dyrene beskyttelse for at de skal overleve. Seinere har serien blitt utvidet til også å omfatte potteskjulere, som du ser bilde av her.

_MG_6013.W

mg_8428ZIZ-candlesgroupSisterhoodserien er Zizameles mest kjente serie, med sine stiliserte tolkninger av Xhosa-kvinner – høye og rakryggede – og ofte gravide og med et barn på ryggen. Og nesten alltid i fellesskap med andre kvinner. Og det er vel nettopp dette fellesskapet som Sisterhood-serien utstråler så sterkt: En hyllest til den afrikanske kvinnen – og til alle som bærer på nytt liv, til alle som viser omsorg, til alle som tror på fellesskap.

wh10

Zizamele er en foregangsbedrift på flere områder. Denne lille bedriften, med 6 ansatte i tillegg til Toni, har egen personlig trener, som også underviser i kosthold, og bedriften har også et «Staff Development Fund» – som blant annet betaler for barnehage for ansattes barn, førerkortopplæring og andre tiltak. Så det er ikke bare på grunn av produktene man blir begeistret for Zizamele, Tonis bedrift viser også vei når det gjelder å gi konkret innhold til det omfattende begrepet «empowerment».

zizamele-ceramicsZizamele har en flott hjemmeside, der du blant annet blir introdusert for keramikerne og deres historier.

www.zizamele.co.za

 

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!