Wola Nani

Wola Nani ble grunnlagt i 1994 i Cape Town i Sør Afrika, og er en non-profit organisasjon som har som målsetting å hjelpe mennesker som er berørt av HIV/AIDS. På Xhosa betyr Wola Nani “vi omfavner og hjelper hverandre”.

På sine hjemmesider presenterer Wola Nani seg blant annet med å bruke et sitat fra Nelson Mandela: «AIDS today in Africa is claiming more lives than the sum total of all wars, famines, floods and ravages of diseases such as malaria. It is devastating families and communities, depleting health care resources and robbing schools of both students and teachers». Nelson Mandela, 13th International AIDS conference, 2000.

Wola Nani driver en rekke ulike prosjekter i sentrum av Cape Town og i townships utenfor byen. Aktivitetene inkluderer blant annet rådgivningstjenester, støttegrupper, matutdeling og håndverksproduksjon. Hovedmålgruppen er HIV-positive kvinner og deres barn, og Wola Nani arbeider med å gjøre det mulig for folk å leve med HIV viruset og at man som HIV-smittet kan få en verdig hverdag. For de aller fleste betyr det å kunne skaffe seg en inntekt, som hjelp til selvhjelp. Wola Nanis etikett-boller er kjent verden over, og gir arbeid og inntekt til mer enn 100 mennesker.

Etikett-bollene blir dekorert med matvareetiketter som er et restprodukt fra trykkerier. Dette er en måte å dekorere på som man finner i mange sammenhenger i Sør Afrika, trykkene blir brukt til alt fra tapeter, på møbler, og altså på boller og fat som hos Wola Nani. Det hele startet som en innovativ løsning på å bringe farger inn i blikkskurene. Man fikk tak i etiketter, opprinnelig brukt på mat- og husholdningsemballasje – og så brukte man dette som tapet. Ved å få tak i mange av samme type etikett skapte man et repeterende mønster, akkurat som i tapet – og dette ble etter hvert svært populært i township’ene i Sør-Afrika. Noen så selvfølgelig penger i dette konseptet, og man kan nå i dag kjøpe ferdig etikett-tapet på gatene i de aller fleste townships, dog av litt middelmådig kvalitet. Mest populært er fortsatt sardin-tapetene, men også Sunlight- og Omo-tapet selger bra.

For mer informasjon om Wola Nani, besøk Wola Nani’s offisielle nettside http://www.wolanani.co.za/

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!