Omba bangles – ERHIP armbånd

Bruk av smykker og ornamentikk står sterkt i alle afrikanske kulturer. Og begrepet ”smykke” i afrikansk tradisjon er noe mer enn halskjeder, armbånd og ørepynt!*)

Himba-kulturen i det nord-vestlige Namibia utmerker seg med en helt særegen bruk av smykker og ornamentikk, som identifiserer alder, kjønn og status. Oker, geitefett, skinn, metallperler og bein er de tradisjonelle materialene i Himba-ornamentikk. Armbånd og belter laget i bein, med utskjæringer farget i oker, er et typisk Himba-smykke. Samme type armbånd finner man også i San-kulturen lengre øst i Namibia.

Plastikken har forlengst gjort sitt inntog også i disse kulturene, og opphavet til Omba Bangles er rett og slett et plastrør funnet på bakken – som man raskt skjønte kunne brukes som erstatning for bein. Slik ble gradvis armbåndene i bein byttet ut med armbånd laget av plastrør, men med samme håndverksteknikk.

En av Afrikas mest anerkjente miljøorganisasjoner – Namibia Nature Foundation – har i mange år vært engasjert i de økologiske utfordringene i det store innenlandsdeltaet Okavango. NNF har særlig vektlagt i sitt arbeid samspillet mellom mennesker og natur, og jobber mye med inntektsbringende tiltak for menneskene som lever i dette økologiske svært sensitive området.

Og det er altså her at de graverte armbåndene i plast blir laget. Plastrør funnet på bakken er for lengst byttet ut med innkjøpte materialer, og innfargingen skjer uten å bruke oker – mens utskjæringsteknikken er og blir den gamle tradisjonelle. Slik holdes et håndverk i hevd, samtidig som gammel kunnskap skaper arbeidsplasser.

Og navnet på NFFs inntektsskapende prosjekt har det vakreste navn man kan tenke seg: Every River Has Its’ People

Og fra dette prosjektet kommer armbåndene som mange ved første øyekast tror stammer fra en urban setting og kultur – mens det faktisk er et produkt utviklet og laget i et miljø diamentralt motsatt til urbant, med klare linjer til tradisjonell kultur. Gjennom møtet med modernitet har dette ”etniske” utviklet seg til å bli et globalt produkt ”alle” liker og bruker – men uten å miste sin autensitet og sitt unike uttrykk.

Every River Has Its’ People.

 

*)For deg som ønsker å vite mer om afrikanske smykker og ornamentikk: Praktverket Africa Adorned av Angela Fisher kan anbefales på det varmeste!

**) Okavango tilbyr eksklusiv øko-turisme – området og står høyt på listen over steder man bør besøke blant ”avanserte” Afrika-reisende.

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!