Lisa Firer Ceramics

LF-banner-web

I 2002 ble jeg tatt med av gode venner på en keramikkutstilling i Irma Stern-museet i Cape Town, der unge nye keramikere skulle vise sine arbeider. En av keramikerne skilte seg ut – en som jobbet i porselen og med arbeider som var nærmest eteriske – de liksom svevde. Til utstillingen hadde denne keramikeren laget en serie ‘prayer flags’, basert på buddhistisk tradisjon, og disse synes jeg var ubeskrivelig vakre. Jeg kjøpte så mange jeg hadde råd til – for å ha selv, og for å bruke som gaver.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADenne keramikeren het Lisa Firer – og det tok noen år før våre veier krysset igjen. Nok en utstilling – denne gangen hadde Lisa laget en mengde lyslykter i porselen, som alle stod og lyste med sine telys på et bord. Igjen fikk jeg denne opplevelsen av at produktene svevde. Og alt som har med telys å gjøre er noe for lyshungrige nordmenn – og Isandi – så slik startet samarbeidet med Lisa.

Lisa er en mangfoldig dame – hun har utdannelse både i kunstfag, pedagogikk og psykologi. Keramikk-virksomheten tar opp mesteparten av hennes tid, og hun jobber fra eget studio i Woodstock-bydelen i Cape Town, sammen med assistentene Rebecca Khusu og Ntombekaya Hilda.

candlefynbos20I tillegg underviser hun – selvfølgelig i keramikk, men også i Biodanza og Mindfulness. Sistnevnte, en slags meditasjonsteknikk, er etterhvert godt kjent og omtalt i Norge, mens Biodanza er litt mer ukjent. Biodanza har mange av de samme elementene som i Mindfulness, men man bruker musikk og bevegelse for å kunne finne en sjelelig og åndelig balanse. Lisa har holdt på med begge i mange år, og  dette har selvfølgelig også påvirket hennes virke som keramiker – hun ønsker at det hun lager skal reflektere elementer fra både Biodanza og Mindfulness. Og det var da jeg hørte om Lisas andre virksomheter at jeg skjønte mer av hvorfor produktene har dette lyse og lette over seg, samtidig som de innbyr til refleksjon og hvile. Man blir rett og slett aldri lei av å sitte å se på Lisas lyslykter, enten motivet er fra Fynbos-floraen, eller det er hennes lyslykter med tekst. Og lyslyktene er desidert en av Isandis bestselgere – fantastisk flotte gaver til noen man vil gi noe ekstra spesielt.

LF-pair-the-light

I Norge er Lisa mest kjent for sine lyslykter, men hennes produktspekter er langt større – vaser, boller, fat, lamper og smykker. I 2013 tok Isandi inn på nytt de buddhistisk inspirterte «prayer-flags».

Lisa_Firer3xDu leser og ser mer om Lisa og hennes produkter – og Biodanza og Mindfulness –  på www.lisafirer.co.za

Oppdatering vinteren 2021:

De utrolig vakre telysholderne fra Lisa Firer har vært manges favoritt. Men nå er disse historie – dette fantastiske keramikk-verkstedet i Woodstock-bydelen i Cape Town overlevde ikke korona-utfordringene. Isandi har kjøpt opp de siste telysholderne som Lisa og hennes team har laget, og jeg vet at mange av Isandis kunder vil sette pris disse unike gjenstandene. Se utvalget i Isandis nettbutikk. De kommer ikke tilbake.

https://www.isandi.no/shop/produkt-kategori/lisa-firer-ceramics/

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!