Iliwa Laphakade

IW-lions-gruppe

Iliwa LaphakadeI 2001 ble Isandi introdusert til en av Monkeybiz-gruppene i Khayelitsha, under ledelse av Eunice Mlotywa, og dette ble starten på et nært og godt samarbeid, både på det personlige og på det forretningsmessige plan.

Eunice Mlotywa er gründer og ildsjel bak Iliwa Laphakade – et communty centre i Khayelitsha township utenfor Cape Town.

Iliwa Laphakade betyr ”evig klippe” på Xhosa, og er det noen som lever opp til en slik betegnelse, så er det ildsjelen selv; Eunice. Med en oppvekst i Transkei under apartheidtidens mørkeste år fikk Eunice ingen mulighet til utdannelse, og som veldig mange andre kvinner i hennes situasjon var hushjelpyrket den eneste betalte jobb hun kunne få.

Ildsjelen Eunice

Eunice dro derfor til Cape Town og jobbet i mange år som hushjelp, og som alle svarte måtte hun, grunnet apartheid, bo i en township. Med på flyttelasset fra Transkei hadde hun med seg en stor verdiballast – the ubuntu spirit – som handler om å bry seg, om å alltid være beredt til å hjelpe og yte i lokalsamfunnet.

Etter å ha sett og opplevd behovene og utfordringene i Khayelitsha township bestemte Eunice og hennes familie at de skulle forvandle deres 2-roms hus til et samfunnshus, som fikk navnet Iliwa Laphakade. Eunice har for lengst sagt opp jobben som hushjelp, nå dedikerer hun all sin tid og alle sine krefter til ”den evige klippe”, som er inne i sitt 14. driftsår.

Dette er et hus fIMG_1545ull av liv, 7 dager i uken. Her drives praktisk opplæring for unge jenter innen søm og perlebroderier, her sys skoleuniformer til omegnens skoler, her lages det produkter til inn- og utland, her drives støttegrupper for hiv-smittede, her holdes gudstjenester og studiesirkler, og her drives et suppekjøkken for omegnens eldre. Og ikke minst – her synges og danses det, som terapi og motivasjon til alle utfordringer som livet gir.

I dag kjøper Isandi varer direkte fra Iliwa Laphakade, som et ledd i målsettingen om at en størst mulig andel av inntektene skal tilfalle håndverkerne og arbeiderne selv. ’My African Alphabet’ er siste nyhet fra Iliwa, perlevevde brikker med bokstaver. En unik gave til den du kjenner med Ubuntu Spirit! Du kan lese mer om Iliwa på nettsiden deres her.

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!