To Have And To Hold – det vakreste perlesmykket.

Isandi selger ikke smykker – bortsett fra på kundetreffene, der den lille skattekisten av smykker fra “gamle dager”, fra den tida Isandi faktisk solgte smykker, alltid tiltrekker seg kunder. Grunnen til at det ikke er noe særlig påfyll av smykker, er ganske enkelt den at smykker i den prisklassen Isandi kan operere i er som klær: Det er mote, og det svinger fort. Altfor fort til at jeg kan klare å følge med på hva som nå er riktig farge og uttrykk. Derfor er det mye hyggeligere å ha en skattekiste med smykker i alle fasonger og utgaver, der Isandis kunder med individuell og særegen stil – og de er det mange av – kan lete og finne noe helt spesielt. Og det er faktisk sånn at jeg fortsatt kjøper inn et fint smykke eller to på mine turer i det sørlige Afrika, og legger det i skattekisten – veldig spent på om en kunde vil oppdage “nykommeren”….

Men nå til jul skal Isandi igjen selge smykker. Nye smykker, og de kommer ikke til å ligge i skattekisten. Dette er de vakreste perlesmykkene jeg har sett på lenge, lenge – og jeg trodde faktisk ikke det var smykker da jeg så dem første gang. Og bestemte meg for å kjøpe dem inn. Historien er som følger:

Glassperler kan være så mangt. Vi kjenner jo til glassperlene som er i bruk i Karoo-englene, i Streetwires-produktene, i Monkeybiz-dukkene osv. Disse er alle den rimelige varianten av glassperler, de som lages i hovedsak i Kina, eller i Taiwan, eller et annet asiatisk land som tilbyr masseproduksjon av varer. Så har du de håndlagde perlene – Isandis kunder husker kanskje de vakre ghanesiske perlelenkene, laget av Cedi. Og så har du de eksklusive glassperlene som brukes i produksjon av dyrere smykker, der kvaliteten er høyere, og som koster langt, langt mer. Her er de tsjekkiske perlene særlig kjent, men også Japan produserer fantastiske glassperler. I tillegg har du selvfølgelig perler laget av andre materialer enn glass – keramikk, tre, metall, frø, plast, stein og mineraler – for å nevne noe.

Beloved Beadwork er en av få håndverksbedrifter i Sør-Afrika som utelukkende jobber med de eksklusive glassperlene i sin smykkeproduksjon. Og smykkene blir deretter – vakre, og med en glans og finish du ikke ser i andre perlesmykker i det sørlige Afrika Jeg har fulgt Beloved Beadwork i en del år, ganske enkelt fordi det de lager er så flott, og fordi jeg er så imponert over viljen til å ikke kompromisse med kvalitet for å kunne selge mer i en turistby som Cape Town.

I september traff jeg Anna og Florence på Maison & Objet-messen i Paris. De stilte ut der for første gang, som del av “Producer to Market”-programmet til nederlandske CBI (Centre For the Promotion of Imports from Developing Countries). Som vanlig skrøt jeg av deres smykker – men det som virkelig fanget min interesse var noen helt fantastiske små perlede konkylier som lå på bordet. Dette er det vakreste jeg har sett på lenge, sa jeg – dette må jeg bare bestille. Og jeg tenkte at det må da finnes noen Isandi-kunder som synes det samme som meg: At bare det å ha en slik konkylie liggende på en skjenk, på et bad, på en hylle, bare for å inne mellom ta og holde den varsomt i hånden og studere nøye både perler og perlearbeidet – det er fantastisk i seg selv. Noen ting trenger ikke å ha en funksjon. Et bittelite objet du bare skal ha på grunn av sin skjønnhet.

bb-thathMen så viser det seg at dette også er et smykke. Ta et kjede gjennom konkyliens kjerne, og du har et fantastisk anheng. Jeg er vel ikke den første personen som har falt i staver over denne lille konkylien, som altså er et smykke, men som man får så veldig lyst til å la hvile i hånden, mens man bare ser og ser. Og det er nok ikke uten grunn at Beloved Beadwork har kalt denne vakre skapningen for “To Have And To Hold”, forkortet THATH. Du leser mer om Beloved Beadwork og THATH på www.belovedbeadwork.co.za 

Det kommer 4 varianter, 3 av hver, til Isandi julemarked. Prisen blir for Isandis kunder kr. 1.000 per stk. Kanskje en julegave til den som du gjerne vil gi noe helt spesielt? Her ser du dem – i all sin skjønnhet.

Tags: , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!