Håndverk laget av ulike metaller som kobber, stål, sølv, gull og tinn finnes det mye av i det sørlige Afrika. Typisk for alle disse metallarbeidene er rausheten i materialbruken – det er alltid ”metall tvers igjennom”.
Dette gjelder også for TinTown og TinCity*) sine dekorasjoner i platestål – som siden starten i 2001 har skapt sin helt særegne stil som kombinerer afrikansk lekenhet i farger og detaljer med det stramme og svært definerte uttrykket som metall gir. Eller, som de selv uttrykker det: A delightfully soft and vibrant approach to metal as a medium.
TinTown og TinCity har sitt utgangspunkt i atelieret til André Serfontain, som ligger like ved foten av det majestetiske Table Mountain i Cape Town. Her lager teamet av TinTown’ere dekorasjonene, som stanses ut av 1mm tykk stålplate, og som deretter spraymales. TinTown lager solide kvalitetsprodukter som er ment å skulle brukes og være til glede i mange år. De opprinnelige juledekorasjonene fra TinTown var håndmalt i klare og sterke – og for oss ”uvanlige” julefarger.
Afrikansk jul handler om farger og atter farger – svært så annerledes fra det norske dempede uttrykk. Vi synes fortsatt at julepynt er penest når den er rød, hvit, sølv eller gull. Da Isandi introduserte TinTowns julepynt med frodige gule engler, blå engle-løver og afro-julenisser med solbriller, så var det helt klart en utfordring for mangt et norsk juletre! Men som det ofte er med Isandis produkter, der håndverkerne har hatt stor grad av frihet til å påvirke det ferdige produktet – det er noe med en humor og individualitet som appellerer og får oss til å være ”modige”, selv om selve produktet er såkalt veldig unorsk. Så man skal over hodet ikke undervurdere hva en enkel julepynt kan utfordre! TinTown utviklet i 2005 et fantasirikt tre, enkelt og svært detaljert på samme tid. Responsen var overveldende, og dette var utgangspunktet for det som i dag er TinTowns spraylakkerte produktlinje – som med sine enkle og rene former passer svært godt blant tradisjonell norsk interiør – uten at humoren og detaljrikdommen er gått tapt. Men fortsatt lages selvfølgelig de håndmalte dekorasjonene og gjenstandene, som nå er organisert i en egen organisasjon – TinCity.
*)Både ordene TinTown og TinCity assosieres først og fremst med fangeleire, fengsler og uverdige boforhold i ulike deler av verden.