Sebraskinn fra Nakara

Sebrabanner_200912818_58122

Isandi har hatt samarbeid med Nakara i Namibia helt siden 1999 – først og fremst i forbindelse med formidling av sebraskinn, men også  antilopeskinn, som springbok, blesbok og hartebeest. Og valg av Nakara i Namibia som samarbeidspartner er ikke tilfeldig. For det første er det lange kulturelle tradisjoner for jakt og beskatning av ville dyr i Namibia, og kunnskap om dette holdes stolt i hevd. Dernest er dette en viktig næringsvei, der et økologisk forsvarlig samspill mellom menneske og natur står i sentrum -også i tråd med tradisjonene.

Nakara er kjent for å være en de beste garverne av skinn, ikke bare i Afrika, men i hele verden. Det er ikke sebraskinn og andre eksotiske skinn de garver mest av, men oksehuder, som selges til interiør- og bilindustrien verden over.

Men her i Norge er Nakara først og fremst kjent for sine sebraskinn.

Det finnes to hovedtyper sebraer i Afrika: Buchell og Mountain Hartmann. Buchell er en slette-sebra, og den du ser på bilder fra safari-parkene i Afrika, gjerne i store flokker. Mountain Hartmann er en mer sjelden type, og finnes kun i Namibia (og deler av Sør-Afrika). Den er større enn Buchell, og opererer heller ikke i store flokker. På nært hold ser du også ulikheter i stripemønstrene mellom de to, Buchell har blant annet «stripe i stripene», mens Mountain Hartmann er mer «svart-hvit». Skjønt, ingen sebra er egentlig svart-hvit – mønsteret er heller avarter av dyp svartbrun og off-white. Og du har vel fått med deg at absolutt alle sebraer er unike? Akkurat som hvert menneske har sitt unike fingeravtrykk, så har hver sebra sitt eget mønster.

Isandi formidler sebraskinn fra Mountain Hartmann sebra. De skytes kun av beskatningsårsaker og jakten er nøye kvoteregulert. Derfor er det ofte lang ventetid på et sebraskinn, som er greitt å vite dersom du planlegger å skaffe deg et skinn!

Størrelsen på et skinn varierer selvfølgelig – men et «normalt» skinn vil være ca. 2,3 meter i lengde (eks hale) og 1,6 meter i maks bredde. Og hos Nakara beholder man hodet og hale – faktisk er et pent hode et av kriteriene for Select Grade, som er toppkarakteren for et skinn. Det er disse skinnene Isandi selger mest av, og prisen er pr. våren 2013 kr. 19.500 for et skinn, inkl. frakt og alle nødvendige importpapirer. Du kan få rimeligere skinn av en noe lavere kvalitet, dersom du er interessert i det.  Dette avtales på forhånd.

Det er viktig å huske at et sebraskinn vitner om «levd liv» i Namibias storslåtte natur. Det betyr at det ikke finnes noe sånt som et «perfekt» skinn, uten skrammer og sår. Alle sår blir imidlertid reparert, slik at det ikke er noen hull i skinnene, dessuten er det kvaliteteten på man og hode som avgjør graderingen. Ønsker du deg et «perfekt» skinn og et helt «svart og hvitt»-skinn, så må du heller kjøpe et sebrafarget kuskinn,uten hode og hale!

Men selve garvingen fra Nakaras side skal være og er perfekt, slik at du er sikker på å ha et skinn for flere generasjoner – og det er særlig dette med garvingen som gjør at Nakaras skinn er noe dyrere enn konkurrentenes.

Ønsker du å høre mer om sebraskinn – så ta kontakt på epost – se kontaktskjema øverst på nettsiden.

 

 

Tags: , , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!