Penduka

Penduka Development Project holder til i idylliske omgivelser ved Gorangab Dam utenfor Windhoek, hovedstaden i Namibia, og senteret er del av det yrende og mangslungne livet i bydelen Katutura – den tidligere township’en under apartheidstyret.

Penduka betyr “våkne opp” på Oshiwambo, og navnet reflekteres i organisasjonens mål: Å bidra til at kvinner skal våkne opp og bli klar over ressursene de selv har.

Penduka ble startet i 1992 av en ung nederlandsk ergoterapeut, Christien Roos, som etter mange år som ansatt i ulike handikaporganisasjoner i Namibia opplevde at det var behov for en organisasjon som ikke bare var FOR, men også AV handikappede kvinner. Christien fikk med seg Martha Muulyau, som er poliorammet, og Christophine Ngutjinazo, som er døv, og alle 3 er fortsatt aktive i organisasjonen, som i dag har 110 ansatte og sysselsetter i tillegg mer enn 700 kvinner  – og noen menn. Penduka er således en av Namibias største private organisasjoner.

På Penduka finner du et mylder av aktiviteter – alt fra restaurant, bed&breakfast, butikk og konferansesenter, til et omfattende tuberkulose-program og variert håndverksproduksjon, som var Pendukas opprinnelige aktivitet. Dette er fortsatt Pendukas kjernevirksomhet, og i dag har 30 kvinner sitt daglige arbeid på senteret, der de lager tekstilprodukter basert på stoffer i ”god, gammeldags ren bomull”.

I tillegg jobber en gruppe ungdommer med produksjon av glassperler ved bruk av resirkulert glass. Og fortsatt gis jobbprioritet til kvinner som har vanskeligheter med å få arbeid i det vanlige arbeidslivet.

Pendukas tekstiler har alle en egen ”touch”, og de jobber hovedsakelig med 3 teknikker – batikk, frihånds-broderi og ”epukiru stitch”

Det aller meste av broderingen utføres av kvinnegrupper nord i Namibia, særlig gjelder dette frihånds-broderiene – de særegne og etter hvert verdensberømte Village Embroidery. Her broderes livet på landsbygda, og ethvert broderi forteller sin egen historie.

”Epukiru stitch” broderes av kvinnene i Pendukas nærmiljø i Katutura. Broderiet utføres etter mønster og med 2 tråder, som gir en helt spesiell relieffeffekt.

På selve Penduka-senteret lages batikkproduktene, samt at broderiene fra kvinnegruppene blir satt sammen til det ferdige produktet.

Penduka var Isandis første leverandør, og rundt omkring i Norge finnes det  mange hjem med vakre Penduka-tekstiler – og som det alltid er med gode tekstiler: de kaster du ikke, og de har utallige bruksområder! Pendukas produkter er således gode ambassadører for Isandis produktfilosofi: Produsert langsomt og skal forbrukes langsomt.

Besøk Penduka’s egne nettsider http://www.penduka.com.

PENDUKA – VILLAGE EMBROIDERY

I townshipen Saamstaam utenfor den namibiske byen Otjiwarongo, 4 timers kjøring nord for hovedstaden Windhoek, holder Pendukas største broderigruppe til, med over 70 kvinner involvert. Her lages det sørlige Afrikas flotteste ”Village Embroidery”.

Den såkalte ”Village Embroidery”-teknikken er kjent i mange sammenhenger i Namibia. Den tar utgangspunkt i at kvinner frihånds-broderer motiver og hendelser fra landsbygda. Broderiene skildrer på en enkel og levende måte hverdagen til de som lager dem, og gir man seg tid til å studere broderiene på Penduka-produktene vil man finne fascinerende beskrivelser av hvordan livet arter seg i hverdagen. Her er barn på vei til skolen, traktorer på åkeren, folk i gang med matlaging, radiolytting under et tre, besøk på sykehuset….

Penduka var i utgangspunktet ikke alene om å bruke frihåndsbroderi-teknikken. Men der andre tekstilprosjekter har satset på standardisering av broderiene, dvs. at man utviklet faste mønstre og sånn sett legger opp til mer ”masseproduksjon” i den tro at et 100% predefinert produkt er hva det vestlige markedet etterspør, har Penduka holdt fast ved den kunstneriske friheten for kvinnene som jobber med teknikken.

Resultatet er selvfølgelig at broderiene blir finere og finere, og at man ser distinkte stiler og uttrykk. Broderiene benyttes i mange av Pendukas produkter, fra de enkleste produkter som toalettvesker og grytelapper, via fantastiske puter og til sengetepper, gardiner og duker. Kvinnene i Saamstaam-gruppen er kunstnere med sine særegne signaturer.

”Village embroidery” er det mest unike Penduka lager. Noe mer ekte ”storyteller”-produkt finnes ikke. I en tid der bedrifter framhever sin historie som det viktigste markedsføringsredskap og et organisasjonsbyggende element,. så er det noen enkle broderi fra den namibiske landsby som overgår enhver bedrifts- og markedsføringsstrategi i nettopp ”storytelling”. Et 100% ærlig produkt, med en genuin historie. Med en historie som ikke er ment for å imponere noen, men ment for å dele en hverdag fra sør med oss som lever i en hverdag i nord.

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!