På veien til en ny englekolleksjon

I 2023 planlegger Englefabrikken en ny serie med engler. Og historien bak engelen handler om et legendarisk tre.

På veien fra Willowmore til Rietbron kjører du fordi et severdighetsskilt: Wonderboom – mirakeltre – står det på skiltet. Og helt riktig, like ved skiltet står det et inngjerdet tre. Det ser ikke spektakulært ut på noen måte, så det er tydeligvis ikke på grunn av utseendet at det har fått et slikt navn.

Det henger et nokså slitent skilt på inngjerdingen, som forklarer navnet:

Wonderboom is a remarkable sight where two trees, namely the Ghwarrie tree (Eudea undulate) and a Shepherd’s Tree (Boscia oleolides, also called a Karoo witgat) grow side by side.

What makes this “wonder tree” unique is the fact that the Shepherd’s Tree has three stems coming up out if the ground. Two of the stems have joined together, forming and “eye of a needle” and a third stem has grown through the eye forming the “thread” creating a “needle and thread” effect.

Så der står det, dette uunseelige mirakeltreet med 3 stammer som har vokst i hverandre, og dette har tatt hundrevis av år. Ting gror sakte i Karoo. Så står man der og ser på dette treet, og lurer på hva som egentlig er så spesielt. Helt til du skjønner at det er det andre treet, det som ikke er unikt og spesielt, som er selve mirakelet….Fordi det støtter opp om Die Wonderboom.

hentet fra nettsida til Baviaans Tourism – https://www.baviaans.co.za/listing/die-wonderboom

Jeg har lenge tenkt at på en eller annen måte bør jo Englefabrikken gjøre noe med historien om Die Wonderboom. Kanskje denne gangen kunne vi lage en veldig liten engel, som kunne være noe mer enn julepynt? Hva med en liten amulett, en charm, som har noe litt mirakuløst over seg?

Og med denne ideen spurte vi Rietbron-håndverkene: Hvor små kan dere klare å hekle de 3-dimensjonale vingene som dere er så kjent for? Og så satte de i gang med å eksperimentere, og så viste det seg: De kan klare å hekle svært så små vinger. Og sånn var de i gang med å lage noen bittesmå engler, både med fjær og noen kun i kobbertråd.

Disse Wonder Charm skal lanseres først neste år, for de må ha fin innpakning, det må jobbes litt med fargene på perlene, opphengstråden må være riktig, vi må finne på navn, vi må dikte tekst, vi må ta skikkelige bilder – i det hele tatt, å lage en ny englekolleksjon tar tid! Men jeg synes disse nye små englene er så utrolig søte, så jeg ba Rietbron-håndverkerne om å lage noen litt “julete” utgaver for Isandis kunder. Og det har de nå gjort. 80 stykker, for å være nøyaktig – med og uten fjær.

Og her er de! De selges ganske så rimelige, fordi de som sagt mangler innpakning og den slags. Men jeg vet at Isandis kunder vil sette pris på det intrikate håndverket uansett, og så er det jo litt stas å kunne ha 1. utgaven av noe…..

Men teksten som skal følge Wonder Charm er nokså klar – her oversatt til norsk:


På veien til Englefabrikken, i det karrige Karoo-landskapet, står det et tre. Ingen vet alderen på treet, men legenden forteller at det har stått der i hundrevis av år. Treet kalles ‘Die Wonderboom’ – Mirakeltreet – fordi det har 3 stammer som har vokst i hverandre på underlig og mirakuløst vis.

Men Mirakeltreet er ikke alene. Ved siden, svært tett, står det et annet tre – ikke så spektakulært som Mirakeltreet, bare et vanlig Karoo-tre – men det har også vært der i hundrevis av år, vokst og stått tett, som om det vil beskytte Mirakeltreet. Og til sammen har disse to trærne skapt en vakker trekrone, som om de er ett.

Vi har oppkalt denne lille Karoo Angels-amuletten etter dette mirakelet. Ikke ‘Die Wonderboom’-mirakelet, men mirakelet som er det andre treet. Veldig få av oss er spektakulære og berømte mirakler. Men alle har vi blitt gitt muligheten til å bry oss om, og beskytte noen eller noe. Og denne lille amuletten, håndlaget til deg, er en feiring av og en påminnelse om dette

Tags: ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!