Ståltrådhåndverket og migrasjonen i det sørlige Afrika, særlig den illegale, er uløselig knyttet sammen. Det er tusenvis av såkalte «Zimbabwe-corners» rundt om i hele Sør-Afrika – gatehjørner og fortauer der unge zimbabwere står og selger ståltråd-håndverk som de enten har laget selv, eller som de selger på vegne av venner og familie hjemme i Zimbabwe, eller som en kombinasjon. Og går du på de større turistmarkedene finner du fort ut at selgerne kommer fra alle andre land enn Sør-Afrika – Zimbabwe selvfølgelig – men også folk fra Nigeria, Kongo, Etiopia, Somalia, Malawi…. I Afrika er gatehandel og migrasjon uløselig knyttet til hverandre.
Det er i utgangspunktet trøstesløst nok å ha som jobb å stå dag ut og dag inn på et fortau i håp om at noen som går forbi vil kjøpe en liten nøkkelring i ståltråd og perler. I tillegg, dersom du prater litt med gutta som står der, så finner du ut at mange av dem har utdannelse og hadde selvfølgelig planlagt og drømt om et helt annet liv. Men det var dette livet ble til: Reise til Sør-Afrika og prøve å tjene noen penger på å selge bøyd ståltråd til turister. For litt inntekt er bedre enn ingen inntekt. Det er mye symbolikk i at nesten alle suvenirer og alt håndverk du får kjøpt på turistmarkedene i Sør-Afrika er laget et annet sted, i et annet land. Via de mest utrolige handelsveier har de kommet hit, til der hvor det er litt penger å tjene. Til dit hvor turistene kommer. Fraktet i bag’er og i sekker, noen ganger på lovlig vis, veldig mange ganger på ulovlig vis. Alle disse til dels intetsigende turistproduktene som blir fraktet over store avstander, med betydelig risiko, bærer derfor i seg en liten flik av menneskets utrolige vilje og gjennomføringsevne, tross all håpløshet.
Til og med en unnselig nøkkelring kan være et symbol på håp som aldri dør.
Oppdatering februar 2021:
Korona har stengt grensene inn og ut av Sør-Afrika, korona har stengt gatehandelen, og korona har stengt turistmarkedene. Alt dette som er livsnerven i migrant-økonomien i det sørlige Afrika. Den ligger nå med brukket rygg. Fordi denne handelsvirksomheten tilhører den uformelle økonomien, så vil disse tapene aldri nå de offisielle rapportene og statistikkene over korona-pandemiens konsekvenser. Og det er hjerteskjærende å tenke på. Grensene åpnes nok igjen, og både handelen og turistene kommer nok tilbake – men hva skjer i mellomtida? Og hvem forteller disse historiene?