Historien om Professors påfugler

Professor Pedro er en av Isandis faste leverandører som aldri slutter å imponere. I omtalen  av Professor her på nettsida står det blant annet: Det var ikke selve produktene som vekket vår interesse for Professor – ofte lager han det ”alle andre” lager, men han har sin svært personlige signatur med et godt blikk for det skulpturelle. 

Dette skrev jeg for nesten 10 år siden, og siden den gang har dette med Professors unike blikk og personlige signatur blitt mer og mer framtredende. Professor kan lage alt – han er en av de få håndverkerne der det holder å sende en liten skisse, eller beskrive en idé – og så forstår han med én gang hva som menes, men uten å miste det helt personlige uttrykket. Professor er derfor blitt en sentral håndverker for Isandi når spesielle produkt-utfordringer skal løses.

Så derfor, da Nobel Fredssenter spurte om Isandi kunne få laget en påfugl, så var Professor den naturlige å kontakte. Han fikk en «product brief», med litt rammer for pris og størrelse – og det tok ikke lang tid før det kom bilde av en prototype:

Den synes Nobel Fredssenter var så fin at de straks ville ha en mini-utgave også. Og det ordnet Professor uten problemer – nytt bilde kom, til stor begeistring. (den er jo kjempesøt, da!!)

 

Så var spørsmålet: Hva med farger? Professor kjenner etterhvert den norske smaken – det må ikke være for mange farger på én gang, da blir det fort litt vanskelig…. så Professor foreslo to farger – en farge på selve fuglen og deler av halen, og litt gull på de små spiralene. Nytt bilde kom:

Og så kunne Nobel bekrefte sin bestilling – og i noen måneder nå har Professor og hans team jobbet i township’en DuNoon nord for Cape Town, der de bor, med å lage disse spesielle påfuglene til Nobel Fredssenter.  Og om noen dager kan de beundres av Oslo-folk og turister som besøker Fredssenteret. Samt på Isandis kundetreff.

Men hvorfor nettopp påfugler? Det handler selvfølgelig om Fredsprisen. Fredspris-vinnerne i 2018 var, som du sikkert husker, den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad – for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Nobels Fredssenter har som tradisjon at også Senterets butikk skal reflektere prisvinnerne, og når det gjaldt Denis Mukwege fikk de kjøpt produkter produsert på arbeidsstuene på sykehuset hans. Men når det gjaldt Nadia så var det ikke lett å finne noen relevante produkter. Men så var det dette at Nadia Murad er jesidi, der påfuglen er et svært sentralt symbol – så kanskje en håndlaget påfugl kunne være noe? Og slik kom Isandi inn i bildet – og Professor.

Og kjenner jeg Professor rett, så kommer det om ikke lenge nye versjoner av påfuglen – og neste gang jeg er i Cape Town skal jeg ta en ekstra titt om ikke de andre ståltrådkunstnerne også har begynt å lage påfugler. For slik er det med «gate-håndverket» – ingen har monopol på ideer og produkter. Og i såfall vil jeg smile og tenke at alt startet med Nobels Fredspris i 2018.

Tags: , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!