En veldig god banankake

Den gangen Isandi – og Isandis nettside – var mye mer ambisiøs enn hva nå er tilfelle, så kunne du finne sørafrikanske matoppskrifter på nettsida. En av oppskriftene der var en fantastisk god banankake. Jeg baker den titt og ofte, når bananene har tapt sin ytre skjønnhet, mens det som er innenfor skallet fortsatt er fullt spiselig – og veldig mykt… Og så er den særs enkel å lage.

Jeg vet at mange Isandi-venner bruker denne banankake-oppskriften – men til glede for nye potensielle bakere – her er den, nøyaktig slik den var på nettsida for over 10 år siden. Og bildet? Det er av vår lille iherdige bananpalme, som ble gitt i gave som en liten potteplante for mange år siden, og som får komme ut på sommerferie på verandaen hvert år – men som nok aldri får noen bananer….Men bananpalmen er god venn med Hr Sjiraff, som feller et par tårer nå, fordi han vet at høsten er kommet, og da må hans gode palmevenn flytte innendørs, mens han står der aleine tilbake…

I Sør-Afrika liker man noe godt til kaffen – eller til teen, rettere sagt – og ikke bare til afternoon tea. På mange gjestehus er klassikeren Banana Bread en fast følgesvenn på frokostbordet – og det smaker veldig godt med en skive gammeldags saftig bananbrød, som du spiser litt sakte, en liten bit av gangen – mens du nyter en god kopp morgenkaffe eller te. Skikkelig restemat er det også, og det gir jo en god følelse å bruke noe man allerede har i matskapet. Og en ekstra bonus er jo at man kan få brukt de brune og ikke fullt så lekre bananene som har ligget der en stund… Her følger en veldig lett og gammeldags oppskrift – formkake vil vel vi kalle det:

BANANBRØD
Du trenger:
125 g smør eller margarin
1 kopp sukker – (200 gram)
2 kopper mel – (250 gram)
2 egg
3 store mosede bananer
1 ts vaniljesukker eller vanilje-essens
1 ts natron
1 ts bakepulver

Slik gjør du:

  1. Pisk smør og sukker hvitt
  2. Ha i ett egg om gangen og visp godt
  3. Ha i mosede bananer og vanilje
  4. Til slutt vend inn mel, bakepulver og natron
  5. Stek på 180 grader i 45 minutter i en smurt brødform

Du kan også ha i et eple, eller en gulrot i deigen. Gjør brødet litt mer syrlig – veldig godt!

Tags: ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!