En ugle på veggen – Isandi-blogg uke 4

Hvor er det tradisjonelle afrikanske kunsthåndverket blitt av, det som Isandi «alltid» solgte tidligere? Masker, kurver, fat, boller, krukker, krakker, stoler, småbord, kubakleder, ornamenter……gjenstander som jeg enten kjøpte inn på ymse markeder, først og fremst i Johannesburg-området, eller gjennom Isandis nettverk og kontakter. Gjenstander som alle har en kulturhistorie å fortelle, ved siden av å være svært dekorative – og alltid unike.

En del kunder har altså lurt på hvor dette er blitt av – og jeg har savnet det selv også i Isandis vareutvalg! Men det har tatt litt tid å få en form på hvordan «nye» Isandi skulle drives, og så måtte jeg også få ned lageret til en håndterlig størrelse for en en-kvinnes bedrift,

Men nå som jeg delvis bor i Dar Es Salaam har jeg det privilegiet å kunne besøke de lokale markedene, og der har blitt god venn med Gertrude – som har en usannsynlig bra teft for hva jeg liker og er ute etter. Og Gertrude har et enormt nettverk, både i Tanzania selv, og i landene omkring – Uganda, Kenya, Burundi, Malawi – og ikke minst Kongo DRC og også Elfenbenskysten. Og nevner jeg for henne at det er noe spesielt jeg er på jakt etter, så er standardsvaret: Gi meg 2 uker, så skal jeg nok finne det…. I utgangspunktet tenkte jeg å kun kjøpe til egen samling, men etterhvert så har jeg tenkt at dette vil jeg dele med Isandis kunder også.

Så nå er jeg så smått i gang med det. Det er en rimelig omstendelig prosess, for gjenstandene må fumigeres (røykes) før sending til Norge, og helst bør de sendes via Sør-Afrika…. Men – jeg er i gang, og jeg satser på at noen riktig flotte gjenstander, skaffet til veie av Gertrude, blir til slags på kundetreff i april – og i hvertfall på kundetreff i juni.

Her er bilde av den siste private anskaffelsen – en uglemaske fra Baule-kulturen (Elfenbenskysten). (jeg tror det er Baule…skal dobbeltsjekke med Gertrude neste gang). Jeg synes den er fantastisk, rett og slett.

AK-uglemaske-profil AK-uglemaske

 

Tags: ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!