En svært så staselig fjærhatt – Isandi-blogg uke 34

Da Isandi hadde butikken i Sorgenfrigata så var det et produkt som vakte mye oppmerksomhet de gangene jeg klarte å få tak i dem, og ble veldig fort solgt: Bamileke-hattene. Bamileke er en etnisk gruppe i Kamerun med mer enn 8 millioner mennesker. (etnisk gruppe kalte man jo før for «stamme», «tribe» – og da ser vi jo ofte for oss noen folk i en liten landsby og tenker at det er stammen. Men altså – det er flere som tilhører f.eks. Bamileke enn det bor i hele Norge. Det er greitt å ha som referanse når vi synes at Norge er viktig i verden….)

På håndverksfronten er det masker, krakker og bord, samt disse hattene som Bamileke er mest kjent for.

Selve hatten er laget som en tradisjonell kurv, og fjærene er festet på kurven – som når hatten er i bruk brettes ut i alt sitt velde. Og da måler den opp til en drøy meter i diameter. Et fantastisk syn, og et fantastisk blikkfang på en vegg.

Og det er jo selvfølgelig da helt opplagt at hattene ble brukt for nettopp å vekke oppsikt og være fantastiske – det er medlemmer av kongefamilien og hoffet som brukte og bruker hattene ved høytidlige sermonier og fester, sammen med masker som dekker ansikt. Her ser du et gammelt bilde:

I begynnelsen var hattene Isandi fikk tak i kun røde, slik som de tradisjonelt var – men så skjønte man jo i Kamerun at dette hadde salgspotensiale i den globale interiør-verdenen, og nå får man hattene i ulike farger. Fjærene i hattene er i dag fargede hønsefjær, de «ekte» gamle Bamileke-hattene hadde mer prominente fjær, så som papegøye. Her ser du noen bilder av nye hatter i typiske sterke interiør-farger. Og for den norske mer dempede smaken finnes det også hvite og naturfargede. Og så kan man altså brette den sammen når den ikke er i bruk.

 

I vår brukte Fargerike (maling- og interiørkjeden, du vet) en rosa Bamileke-hatt fra Isandi i en av trend-utstillingene sine. Dette med «color-blocking» har jo vært i motebildet en stund – og nå smitter det over i interiørverdenen – som for eksempel her: (ikke hentet fra Fargerike, dette)

En kunde tok kontakt i sommer og ønsket seg en hatt, inspirert av Fargerike – og da jeg hjem fra Afrika i forrige uke hadde jeg med meg i kofferten en veldig flott en til denne kunden i Østfold. En helt spesiell fuchsia-farge – virkelig flott.

Og pris og sånt? For tiden 2.500 eks mva.

 

Tags: ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!