Boma Cloth – det er på tide med et nytt kjøkkenhåndkle.

De siste årene har dMU-tawuloet vært en tradisjon til Isandis julemarked at jeg kjøper inn et lite utvalg vakre vevde tekstiler fra sørafrikanske Mungo. Egentlig er det håndklær, men de fantastiske mønstrene, fargene og kvaliteten gjør at mang en Isandi-kunde også bruker dette som duker og løpere. Og som håndklær er de rett og slett uovertrufne – kanskje noen er litt skeptiske til alt som ikke er frotté, men har først begynt å bruke disse flatvevde håndklærne, så slutter du ikke….

Mungo holder til i Plettenberg, langs Garden Route i Sør-Afrika. Der jobber de på en kombinasjon av gammeldagse restaurerte industri-vever og mer moderne utstyr, og de driver småskala-produksjon. Deres design er mer og mer inspirert av afrikanske tradisjoner og kulturer, og dette er nok nøkkelen til at de overlever i et svært konkurranseutsatt marked. Mungo er genuint.

Et eksempel på de afrikanske røttene er håndkle-serien Tawulo – som Isandis kunder stiftet bekjentskap med i fjor. (og som til forveksling også kan minne om norske åklær)

 

I år er den store nyheten fra Mungo Boma Cloth. Det finnes kjøkkenhåndklær – og så finnes det Kjøkkenhåndklær. Boma Cloth er et slik kjøkkenhåndkle – tenk at det går an å sukke henført over et kjøkkenhåndkle! Også Boma har sin historie i afrikansk kultur. En Boma er egentlig en form for rund inngjerding som tradisjonell Xhosa- og Zulu-kultur bruker for å holde buskap og familie trygt for farer utenfra. Teknikken er enkel og genial: Man bruker vertikale trestokker som står tett i tett. Denne tradisjonen har blitt adoptert i moderne sørafrikansk arkitektur, du ser veldig ofte at familiers uteplasser har et tregjerde rundt seg, som skaper en intim ramme for gode måltider blant venner og familie. Det er denne varmen av nærvær og vennskap som Boma Cloth har i seg – et kjøkkenhåndkle som gir gode følelser og minner. Så enkelt kan det gjøres.

Boma Cloth koster egentlig kr. 300,-, på  julemarked er prisen kr. 200,-. For dette må jo være en flott og nyttig julegave?MU-boma2

Tags: , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!