Africa Café Ceramics

Isandis mest fargerike brukskeramikk kom fra Africa Café Ceramics og ble laget i Paarl i hjertet av vindistriktet i Cape-provinsen i Sør-Afrika. Pr. høsten 2015 er det pause i produksjonen av denne svært populære keramikken, men fortsatt kan det være av interesse å lese om bakgrunnen for keramikken – kanskje du er  heldig og har arvet eller fått i gave et produkt fra Africa Café Ceramics?

Den anerkjente keramikeren og kunstneren Clementina Van Der Walt hadde i flere år arbeidet med å kombinere sørafrikanske urbane designuttrykk med vestafrikanske tekstiler, før hun i 1992 møtte Portia og Jason de Smidt. Dette dynamiske paret hadde nettopp startet sin lille Africa Café, som var den første afrikanske restauranten i Cape Town, og de ønsket et servise som også reflekterte det afrikanske fusion-kjøkkenet. Clementina utviklet da serviset Africa Café, basert på sine tidligere ”eksperimenter” med mønstre, og allerede fra første dag spurte gjestene om de kunne få kjøpe med seg tallerken de hadde spist av. Dette ble starten på en av Sør-Afrika meste kjente keramikkserie, som den dag i dag først og fremst forbindes med Africa Cafe. Den opprinnelige lille 2-bords-restauranten er nå blitt et 3-estasjes restaurant-konsept i det sentrale Cape Town.

Africa Café kjøpte etterhvert keramikk-verkstedet og videreutviklet nye serier, alle inspirert av Clementinas grunnmønstre, som for lengst er blitt klassikere.

Det jobbet i underkant av 10 personer hos Africa Cafe Ceramics, og de hadde hendene fulle med å produsere til restauranten og den økende eksporten. Selve steingodset var ikke håndlaget – det var støpt i former –  ressursene og kreativiteten var lagt i dekoren, som dekoratørene selv påvirket. Africa Café Ceramics var et sammensveiset team, med svært ulik bakgrunn; her jobbet alt fra folk med hovedfag i kunsthistorie til tidligere vingårdsarbeidere, side om side. Med sin utrolige sans for farger og mønstre gav de Africa Café Ceramics sin unikhet og ekthet!

Serviset tåler oppvaskmaskin og er selvfølgelig blyfritt.

____________________________

Det er mange som håper at keramikken igjen vil bli produsert – i såfall vil Isandis kunder selvfølgelig få beskjed!

 

Cape Town 8001, South Africa

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!