Kaokolands hemmeligheter

Mbiri-myrrhIsandi er i utgangspunktet et resultat av vår families nesten 6 års lange opphold i Namibia på 90-tallet. Oppholdet satte dype spor, og Namibia har satt dype spor. Selv om Isandis fokus nå er først og fremst Sør-Afrika, så har Namibia fortsatt en stor plass i livet. Og et år er liksom ikke komplett dersom jeg ikke har vært tilbake i Namibia. Nå i mai har jeg vært igjen i landet der på vestkysten av det sørlige Afrika, på campingferie nordvest i landet, som kalles Kaokoland. Her lever Himba-folket, et av de få gjenværende nomadefolkene i verden, som fortsatt lever på tradisjonelt vis og flytter med sine kuer og geiter i det majestetiske enorme halvørken-området som utgjør Kaokoland, helt på grensa til Angola. Himbaene har den muligens tvilsomme æren av å være et av de mest fotograferte folkegruppene i Afrika, særlig på grunn deres sterke estetikk i påkledning, smykker og hårfrisyrer. Mindre kjent er Himbaenes bruk av Kaokolands hemmeligheter –  nemlig foredlingen av stedegne urter og planter, som de bruker til alt fra sår- og betennelsesbehandling, avspenning og meditasjon, og til parfyme.

Jeg var i Kaokoland for 2 år siden, og prøvde da å finne ut av om det var noen som laget kommersielt salgbare produkter basert på disse plante-ingrediensene. Jeg fant ingen. Men denne gangen, 2 år seinere, fant jeg det jeg lette etter: En bodylotion basert på den sjeldne Commiphora Wildii  – kalt namibisk myrra, under merkenavnet Mbiri. En venninne gav meg en tube, og etter det har jeg vært hekta…..og jeg kjøpte opp hele lageret i den eneste butikken i Kaokoland som selger Mbiri, dvs det er vel egentlig den eneste butikken i området  – her ser du bilde av Orupembe Shop 1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historien om Mbiri er spennende – her er en kortversjon: Kaokoland er delt inn i såkalte Conservancies – juridiske områder der dyr, natur og mennesker lever side om side og i gjensidig avhengighet. Namibia er pionerer innen denne formen for naturforvaltning, der altså grunntanken er at det er mulig å forvalte naturressurser på en bærekraftig måte, og samtidig redusere fattigdom og marginalisering. Det er derfor naturlig at man har prøvd å utvikle en «cottage industry» knyttet til plante-ingrediensene, der rettighetene forvaltes av lokalsamfunnet, og ikke av for eksempel store internasjonale kosmetikk-firmaer, som er på evig jakt etter Afrikas mange skjulte plante-hemmeligheter. En botanisk pioner i dette arbeidet er forskeren Karen Nell, som har nesten hele sitt yrkesliv bodd i Kaokoland, dedikert til denne oppgaven. Karens datter heter Tammy, og Tammy har vokst opp i Kaokoland, og har alltid hatt en drøm om å kunne gjøre noe med Kaokolands plantehemmeligheter. Og nå har hun startet Mbiri, med produksjon i den lille namibiske byen Omaruru, en dagsturs kjøring fra Kaokoland. Mbiri baseres på 100% naturlige ingredienser – og i tillegg til den sjeldne myrraen, så finner du også eksotiske ting som oljer fra marula og kalahari-melonfrø.

Men hvorfor fant jeg Mbiri-produktene i Orupembe Shop 1? Det kan da umulig være et strategisk lurt utsalgssted – vi var vel de eneste som kom forbi butikken den dagen. Lokalsamfunnene i Kaokoland er sterkt involvert i Mbiri-produksjonen. Den sjeldne myrraen, som er en slags kvae, blir sanket av Himba-kvinnene, og Orupembe-butikken er et av knutepunktene for innlevering av denne eksotiske ingrediensen.  Så det er selvfølgelig helt opplagt at Orupembe Shop 1 også selger det ferdige produktet! Hva man ellers kan kjøpe i Orupembe Shop 1? Tja –  øl, gin, sigaretter, Sunlight, drops, hermetiske bønner og cola.

Om noen uker er det Isandis sommertreff – og da blir det mulighet til å kjøpe Mbiri-kremen. Jeg er veldig spent på reaksjonene fra Isandi-venner – vil de like denne like mye som jeg gjør?

Du leser mer om Mbiri her: www.mbiri-skincare.com
Mbiri-harvest

Tags: , ,

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!