Fra det sørafrikanske hverdagskjøkkenet

Sørafrikansk mat er godt. Veldig godt. Og veldig variert. Landet kan by på det meste av det beste når det gjelder både råvarer og kunnskap om hvordan bruke dem. Å spise på restaurant i Sør-Afrika er nesten alltid vellykket når det gjelder maten, og vi nordmenn blir alltid overrasket over det lave prisnivået, også på det flotteste restaurantene. Akkurat det handler mye om den sørafrikanske todelte økonomien, der typiske ufaglærte yrker, så som renhold, kjøkkenassistanse og servering har et svært lavt lønnsnivå. Men uansett – det er ikke for ingenting at du finner flere sørafrikanske restauranter på listen over de 50 beste restauranter i verden. (selv om jeg må si at jeg ikke forstår helt hvordan  en slik liste lages…) Sørafrikanere er rett og slett dyktige og kreative kokker.

Det finnes utallige kokebøker med sørafrikansk mat, mange kan du få kjøpt i Norge også, akkompagnert av lekre bilder og inspirerende historier.

Her skal du imidlertid få noen hverdagsoppskrifter, slike som jeg har fått servert hos Isandis leverandører. De er alle enkle å lage, og grunnen til det er at jeg selv er mest interessert i lettlagede oppskrifter. Jeg er nemlig ingen stor kokk, og har ikke så mye tid til kokkelering heller.

Swazi-rusks

Overnatter du på et tradisjonelt gjestehus eller bed&breakfast i Sør-Afrika kan du være nokså sikker på at det står en boks med harde kaker ved siden av kaffe/te-kokeren. Disse heter rusks – en kake/type brød som skal dyppes i varm drikke og nytes – og er rett og slett usannsynlig godt, og veldig egnet som frokost i farta! Det finnes utallige rusk-oppskrifter, og du kan også kjøpe dem i nesten enhver matbutikk i det sørlige Afrika.

Denne oppskriften er fra Murrae, eier av Coral Stephens Handweaving i Piggs Peak i Swaziland. Jeg smakte denne en morgen jeg satt på «stoop’en» hos Murrae og nøt utsikten og sola som var i ferd med å gå opp over det bølgende landskapet – med en kopp kaffe og en rusk. Og det var til dags dato den beste rusk’en jeg har smakt.

SWAZI RUSKS -stor porsjon

  • 1 kg hvetemel
  • 4 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 250g margarin i biter
  • 675g brunt sukker
  • 225 g solsikkefrø
  • 150 g All-Bran frokostblanding, knust
  • en håndfull rosiner
  • 1 ss anisfrø
  • 500 ml helmelk, egentlig ”buttermilk”, altså så fet melk som mulig
  • 125 ml solsikkeolje
  • 2 egg, pisket

Utstyr:    3 x 1 kg smurte brødformer

Ovn: 180 grader

Slik gjør du:
1. Bland sammen mel, bakepulver, salt og margarin til blandinger minner om fine smuler.
2. Bland i sukker, solsikkefrø, All-Bran, rosiner og anisfrø.
3. I en separat bolle blander du sammen melk, solsikkeolje og pisket egg.
4. Tilsett melkeblandingen til det andre og rør sammen til en deig.
5. Bruk hendene (en veldig klissete jobb!!) til å forme deigen til 75g boller og plasser dem tett sammen i to rader i brødformene. (Du kan også bruke en skje og bare legge deigen i ”kladder” i formen, men fall ikke for fristelsen å helle alt i formen, resultatet blir ikke bra når man skal skjære de opp.)
6. Stekes i 1 time, til en prøvepinne kommer er ren når du drar den ut, og du har en hul lyd fra bunnen når du tapper på den.
7 . Ta ut av formene og avkjøl på en rist.
8. Del opp rusksene og legg dem i en langpanne som du setter i ovnen, på 100 grader over natten. La ovnsdøren stå litt åpen.
9. Avkjøl de tørkede rusksene . Oppbevares i kakebokser.

Og altså – rusks skal dyppes i kaffe eller te!

Rød Latte


Rooibos-te er etter hvert svært kjent også i Norge, og de fleste vet at dette er en sørafrikansk tetype. Rooibos betyr ”rød busk”, og navnet henspeiler på den rød fargen som planten får når den tørkes eller trekkes ut i varmt vann. Det er særlig i Northern Cape at rooibos vokser, men selve teen drikkes med stor lidenskap over hele det sørlige Afrika – og helst den naturlige varianten uten noe tilsatt smak. (men med mye sukker!!) Rooibos har også mange gode helseegenskaper, ved siden av å være rik på antioksidanter, blant annet sies den å være den beste søvnmedisin for små barn.

I de seinere åra har en del av kaffebarene eksperimentert med ulike ”red coffees” – kaffedrikker med rooibos-ingredienser. Her er en veldig enkel og lettlaget variant, som visstnok stammer fra Lesotho, det lille fjellandet midt inne i Sør-Afrika. I Lesotho er det kaldt om vinteren, som i Norge, og dette er en skikkelig styrkedrikk for kjølige kvelder:

RØD LATTE

Du trenger:

• ¼ kopp med rooibos-te, brygget til dobbel eller trippel styrke.
• ½ kopp med varm/steamet melk (kan fint bruke soyamelk)
• honning
• kanel

Slik gjør du:
1. Brygg teen svært sterk – jeg bruker 4-5 Rooibos teposer til 2 kopper med vann. Teen kan også godt stå på kokeplata og ”godgjøre” seg.
2. Tilsett honning og smak til.
3. Varm opp melk og hell over teen.
4. Strø kanel på toppen

Serveres umiddelbart – og nytes!

Bananbrød


I Sør-Afrika liker man noe godt til kaffen – eller til teen, rettere sagt – og ikke bare til afternoon tea. På mange gjestehus er klassikeren Banana Bread en fast følgesvenn på frokostbordet – og det smaker veldig godt med en skive gammeldags saftig bananbrød, som du spiser litt sakte, en liten bit av gangen – mens du nyter en god kopp morgenkaffe eller te. Skikkelig restemat er det også, og det gir jo en god følelse å bruke noe man allerede har i matskapet. Og en ekstra bonus er jo at man kan få brukt de brune og ikke fullt så lekre bananene som har ligget der en stund… Her følger en veldig lett og gammeldags oppskrift – formkake vil vel vi kalle det:

BANANBRØD
Du trenger:
125 g smør eller margarin
1 kopp sukker – (200 gram)
2 kopper mel – (250 gram)
2 egg
3 store mosede bananer
1 ts vaniljesukker eller vanilje-essens
1 ts natron
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Pisk smør og sukker hvitt
2. Ha i ett egg om gangen og visp godt
3. Ha i mosede bananer og vanilje
4. Til slutt vend inn mel, bakepulver og natron
5. Stek på 180 grader i 45 minutter i en smurt brødform

Du kan også ha i et eple, eller en gulrot i deigen. Gjør brødet litt mer syrlig – veldig godt!

Roosterkoek

På besøk hos Vondeling hender det at det vanker noe ekstra godt – Roosterkoek. Det er Oma Margie som er landsbyens ekspert på denne tradisjonelle sørafrikanske gjærbaksten, som altså ikke stekes i komfyrovn, men på bålrist. Som også forklarer hvorfor dette er populær mat i Vondeling – der har de som kjent ikke strøm, og følgelig heller ingen komfyr. Men Roosterkoek er ikke bare ”husmannskost” – sørafrikanere, uavhengig av hudfarge, alder, kjønn og sosial status – simpelthen ELSKER å grille – braai , som er det sørafrikanske ordet. (Og bruker du ordet ”barbecue” i stedet for braai, så avslører du at du ikke vet noe om sørafrikansk kultur…..) Og Roosterkoek er tilbehør til en tradisjonell braai, og all slags fancy nymotens kulinariske påfunn kan ikke utkonkurrere dette bålbrødet. Her i Norge har vi noe liknende – pinnebrød – men det er vel kanskje ikke noe vi driver med når vi skal grille.

Dette trenger du til 12 Roosterkoek – som du uttaler rett fram: “roo-ster-kook mens du ruller på r’ene. Og det betyr rett og slett grillkake.

• 300 gr hvetemel
• 1/2 pk tørrgjær
• 1 ts salt
• 1 ss sukker
• 2 ss solsikkeolje
• ca 1,8 -2 dl vann

Slik gjør du:
1. Sett gjærdeig på vanlig måte: bland mel, gjær og salt
2. Bland vann og solsikkeolje, temperert til ca. 37 grader, ha i sukker slik at det løses opp.
3. Ha væsken i det tørre og elt til en deig
4. Sett til heving til dobbel størrelse
5. Del deigen i 12 like store emner, som du former til litt flate boller. Bruk mel på bakeplata.
6. Sett de 12 roosterkoek’ene på bakepapir, gjerne med litt mel under. Dekk med plast og la dem heve 15 minutter.
7. Nå er de ferdig til å stekes på grillristen. Kunsten er at varmen fra grillkullene eller veden er jevn, og at temperaturen er perfekt – testen er: hold hånda over grillen. klarer du å holde den der i 10 sekunder eller mer, så er det ok temperatur.
8. Grillristen smører du litt, og så setter du roosterkook’ene direkte på risten. Der skal de stekes i ca 15 – 20 minutter, ved halvgått tid snur du dem.
9. Grillkakene er ferdige når de har fått en lys brun overflate, og høres hule ut når du slår på dem.
10. De deles i to når de skal spises, og det må man gjøre mens de fortsatt er varme! Smaker himmelsk med kun smør på – men du selvfølgelig bruke både søtt og surt som ”pålegg”, dersom du ønsker det.

Og skal du dandere dem på tradisjonelt vis, så gjør du som Oma Margie: Legger dem i en kurv med et håndkle over, for å holde dem varme.

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!