Carrol Boyes Functional Art

Håndverk laget av ulike metaller som kobber, stål, sølv og tinn finnes det mye av i det sørlige Afrika. Det som karakteriserer metallarbeidene fra regionen er rausheten i selve materialbruken – det er som regel massive, tunge og solide gjenstander – er det metall, så er det metall tvers igjennom.

Metallkunstneren framfor noen er Carrol Boyes, som har skapt en internasjonal merkevare ut av sine skulpturelle bruksgjenstander i tinn, stål og aluminium. Carrol Boyes har bakgrunn som lærer, skulptør og smykkekunstner, og hennes uvanlige bestikkskaft i tinn revolusjonerte begrepet ”utilitarian art” – brukskunst – da hun introduserte disse i 1991. 25 år seinere består Carrol Boyes Functional Art av mer enn 2.000 gjenstander – alle med Carrols karakteristiske signatur. Hennes bruk av organiske feminine former, både konkrete og symbolske, gir klare assosiasjoner til Art Noveau, men med sterke afrikanske elementer.

Carrols hovedmateriale er tinn, og høyglanspoleringen gjør at metallet framstår som blankere og varmere enn hva for eksempel norske tinnprodukter gjør. Gjenstandene laget i aluminium er et resultat av Carrols ønske om å utvikle en serie bruksgjenstander i et billigere og lettere materiale. I de siste årene har hun fokusert på produkter i rustfritt stål, basert på behovet for bruksgjenstander som et tilpasset en travel hverdag – og inntoget av oppvaskmaskinen i de mange hjem. Carrol Boyes er i dag Sør-Afrikas største eksportør av håndverk, og hennes gjenstander fåes kjøpt i så å si alle land i verden.

Carrol startet opp med produksjon hjemme i sin egen kjeller, men ganske snart meldte behovet seg for å utvide virksomheten. For Carrol var det da naturlig å tenke på den sørafrikanske landsbygda som et egnet sted å bygge opp en bærekraftig virksomhet, og hun etablerte produksjonslokaler i Limpopo-provinsen, der det i dag arbeider 350 dyktige håndverkere for Carrol Boyes Functional Art. Mange av disse tilhører den lokale Shangaan-kulturen, som gjennom sine eldgamle treskjærertradisjoner er vel vant med å arbeide med 3-dimensjonale former og uttrykk. Alle prosesser gjøres for hånd – alt fra støping til sliping, pussing og polering. Kvalitetskontroll og pakking, samt selve design- og prototyputviklingen foregår i Cape Town. Til tross for stort produksjonsvolum – de håndstyrte prosessene gjør at ingen CBFA-produkter er identiske, og hver gjenstand har således sin unike signatur.CBFA-QWJ-MN

Carrols egen visjon for sitt arbeid er å bidra til å folkeliggjøre bruken av kunst, ved at det bringes kunstneriske elementer inn i hverdagsproduktene vi omgir oss med. Hennes sosiale engasjement og opptatthet av å videreføre sin tenking om design til nye generasjoner – for hele den sørafrikanske befolkningen, gjør henne til en uvanlig og inspirerende bedriftseier!

Besøk hjemmesiden til CBFA her http://www.carrolboyes.co.za

 

du er velkommen til å bruke innholdet på denne sida, men jeg setter pris på at du bruker Isandi som referanse. Takk!